Obljetnica je proslavljena svečanim koncertom i gala večerom i svečanom misom. Gosti na slavlju bili su folklorna grupa “Zrinski-Frankopan” iz Toronta i Hrvatski dom iz Hamiltona

Hrvatska folklorna skupina Croatoan iz Ottawe obilježila je 5. svibnja 40 godina postojanja i rada svečanim koncertom i gala večerom, a 6. svibnja svečanom misom. Mala i dinamična hrvatska zajednica u Ottawi, a posebno utemeljitelj Croatoana Ivan Žuger inspirirani nastupima folklorne grupe “Zrinski-Frankopan” iz Toronta i postojanjem Hrvatske folklorne federacije Kanade odučili su krajem 70-ih godina osnovati folklornu grupu. Zahvaljujući grupi entuzijasta koji su volonterski krenuli u osnivanje ansambla, nabavku narodnih nošnji i instrumenata naišli su na pomoć i razumijevanje folklornih grupa iz Toronta i Hamiltona. Na svečanom koncertu kojim je obilježena 40. obljetnica nastupala je u seniorskoj grupi većina osnivača Croatoana, a gosti su bili folklorna grupa “Zrinski-Frankopan” iz Toronta i Hrvatski dom iz Hamiltona.
Danas Croatoan broji oko 70 članova podijeljenih u dječju, mlađu i stariju grupu. U 40 godina postojanja nastupali su na brojnim festivalima u Kanadi, SAD-u, Hrvatskoj. Zahvaljujući volonterskom radu brojnih entuzijasta, od roditelja do učitelja plesa i upravnog odbora folklorna skupina Croatoan na najbolji način čuva hrvatsku kulturnu baštinu i nacionalni identitet pjevajući hrvatske narodne pjesme i svirajući tradicionalne instrumente. (ca.mvep.hr)