Zaljubljenici u tamburu i tamburašku glazbu imat će u Osijeku, Valpovu i Belišću prigodu čuti 28 tamburaških ansambala iz Hrvatske, Srbije/Vojvodine te BiH, s ukupno 700 glazbenika

Festival namijenjen koncertnim tamburaškim (komornim) orkestrima i komornim tamburaškim ansamblima održat će se od 1. do 4. lipnja 2017. u Osijeku, Valpovu i Belišću.

Ovogodišnji Festival već tradicionalno podupiru kao suutemeljitelji Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Hrvatsko društvo skladatelja i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. U četiri festivalska dana osječkoj i brojnoj drugoj publici predstavit će se najbolji tamburaški orkestri iz Hrvatske i susjednih zemalja koji će na pozornicama HNK-a u Osijeku, Belišću i Valpovu izvoditi djela poznatih hrvatskih skladatelja čije su jubilarne obljetnice rođenja i smrti 2017. godine. Među njima su djela Josipa Andrića, Zvonimira Bradića, Milana Stahuljaka, Ivana pl. Zajca, Brune Bjelinskog, Željka Brkanovića, Pere Gotovca, Ive Josipovića, Siniše Leopolda, Nikše Njirića Huberta Pettana, Bože Potočnika…

Zaljubljenici u tamburu i tamburašku glazbu imat će prigodu čuti 28 tamburaških ansambala (25 orkestara i 3 komorna tamburaška ansambala) iz Hrvatske, Vojvodine/Srbije te Bosne i Hercegovine, s ukupno 700 glazbenica i glazbenika koji muziciraju na umjetničkoj tamburi, upravo onako kako je to činio i Pajo Kolarić prije točno 170 godina u svom Osijeku.

– Osijek, Belišće i Valpovo bit će domaćin oko mladih glazbenika – tamburaša natjecatelja i time ćemo ostvariti osnovni cilj da u dane Festivala okupimo sve relevantne glazbene stručnjake i kulturne djelatnike radi razmjene iskustava i mišljenja o daljnjim putovima u ovoj vrsti glazbenog izričaja, da predstavimo javnosti najbolje tamburaške orkestre na međunarodnoj razini te da i ove godine obilježimo obljetnice značajnih povijesnih događanja, istaknutih hrvatskih skladatelja i kulturno-umjetničkih društava i, konačno, da uspostavimo buduću kulturno-tamburašku suradnju među mladim glazbenicima, glazbenim pedagozima i ostalim vrijednim kulturnim djelatnicima – kažu iz Hrvatskog tamburaškog saveza.

Orkestre će u vrijeme festivalskih dana slušati i vrednovati stručni ocjenjivački sud čiji su članovi također eminentni stručnjaci u ovom području glazbe: g. Siniša Leopold, profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i šef dirigent Tamburaškog orkestra HRTV-a Zagreb, prof. Franjo Batorek, glazbeni pedagog iz Osijeka, prof. Sanja Drakulić i prof. Davor Bobić iz Zagreba. Ocjenjuju se nova dostignuća i vještine prijavljenih orkestara i ansambala jer se ta društva obnavljaju s mladima svake godine.
(Glas Slavonije)