Biskup Juraj Jezerinac je predvodio svečano misno slavlje, na kojemu su uz mnoštvo vjernika sudjelovali i ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. Tomislav Markić, delegat za Hrvatsku inozemnu pastvu u Kanadi mons. Ivan Vukšić, svećenik Torontske nadbiskupije mons. Vid Vlašić, voditelj Hrvatskoga franjevačkog središta u Norvalu fra Marko Puljić i domaćini slavlja župnik vlč. Tomislav Kasić i župni vikar vlč. Nikola Platužić, svećenici Zagrebačke nadbiskupije

U niz hrvatskih katoličkih župa i misija koje su ovih dana proslavile ili će proslaviti svoje jubileje (Lackawanna i Milwaukee po 100 godina, a Ludwigshafen, Mainz, Calgary i Lima po 50 godina) nalazi se i Hrvatska katolička župa hrvatskih mučenika u kanadskoj Mississaugi, proslavivši u nedjelju, 22. listopada 2017. 40. obljetnicu djelovanja.
Tom prigodom Župu je, umjesto bolešću spriječenoga kardinala Josipa Bozanića, posjetio biskup u miru mons. Juraj Jezerinac te predvodio svečano misno slavlje, na kojemu su uz mnoštvo vjernika sudjelovali i ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. Tomislav Markić, delegat za Hrvatsku inozemnu pastvu u Kanadi mons. Ivan Vukšić, svećenik Torontske nadbiskupije mons. Vid Vlašić, voditelj Hrvatskoga franjevačkog središta u Norvalu fra Marko Puljić i domaćini slavlja župnik vlč. Tomislav Kasić i župni vikar vlč. Nikola Platužić, svećenici Zagrebačke nadbiskupije.

U svojoj propovjedi biskup Jezerinac, podsjetivši na povijesni hod ove Župe, istaknuo je i ulogu domovinske i lokalne Crkve, koje su uočivši pastoralnu potrebu širenja torontske hrvatske župe providjele i imenovale svećenika Ivicu Kecerina za prvoga župnika.
Na koncu misnoga slavlja župnik Kasić zahvalio je svima koji su se ugradili u život Župe tijekom proteklih 40 godina, spomenuvši posebno svećenike i časne sestre Služavke Maloga Isusa, koji su služili u Župi, te svima koji su pridonijeli lijepoj proslavi jubileja. Posebno je pozdravio veleposlanicu Republike Hrvatske u Kanadi Maricu Zoricu Matković i generalnu konzulicu u Mississaugi Andreju Javor, koje su također sudjelovale u slavlju.
Večer prije održan je u dvorani Hrvatske katoličke župe u Oakvilleu svečani župni banket, na kojemu je sudjelovalo 450 osoba, a među njima i torontski pomoćni biskup mons. John Boissonneau, koji je pozdravio prisutne te čestitao obljetnicu.
Jutarnje misno slavlje, kao i propovijed na uočnici, predvodio je ravnatelj Markić, čestitavši obljetnicu i poželjevši Župi hrvatskih mučenika plodan nastavak djelovanja u mreži Hrvatske inozemne pastve koja broji ukupno 187 hrvatskih katoličkih župa, misija i zajednica.
(laudato.hr)