Misno slavlje u Novom Travniku predvodio je i propovijedao mons. dr. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, a čestitke ovim povodim uputili su kardinali Vinko Puljić i Josip Bozanić, subotički biskup Janos Penzes, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i drugi

U župi Uzašašća Gospodinova u Novom Travniku početkom srpnja upriličena je proslava 40. obljetnice svećeništva mons. prof. dr. Franje Topića i vlč. Marinka Grubešića, novotravničkog župnika.
Misno slavlje predvodio je i propovijedao mons. dr. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, a čestitke ovim povodim uputili su kardinali Vinko Puljić i Josip Bozanić, subotički biskup Janos Penzes, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i drugi. Misi i prigodnom obiteljskom stolu nazočili su predsjednik Federacije Marinko Ćavara, županijski ministri Katica Čerkez i Nikola Grubešić, predsjednik Općinskog vijeća Novi Travnik Slavko Marin, novotravnički imam Fahrudin Haseljić i travnički paroh Goran Živković. Svečanosti je prisustvovalo preko 30 svećenika, nekoliko iz generacije ređenih 1976. na čelu s dekanom Matom Janjićem te gučogorskim gvardijanom fra Dragom Pranješom. Uz dječji zbor i orkestar slavlje su uveličali operni pjevači Ivica Šarić i Vedrana Šimić, uz pratnju Bartolomeja Stankovića
U prigodnoj propovijedi mons. Puljić je istaknuo da su profesori i odgojitelji nadahnuće, jer riječi potiču, a primjeri istinski nadahnjuju, a slavljenici su u svojim govorima zahvalili dragom Bogu na ovom jubileju, svojim obiteljima te svima koji su došli na svetu misu.
Mons. prof. dr. Franjo Topić, dugi niz godina na čelu HKD Napredak, najvećeg kulturnog društva u BiH, Hrvatskoj, a vjerojatno i u Europi. Bio je i predsjednik Paneuropske unije BiH (1995-2005), a sada je član međunarodnog predsjedništva PEU. Profesor je na sarajevskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu, objavio je 7 knjiga, brojne znanstvene članke i još brojnije novinske, održao predavanja i tribine u brojnim europskim a i svjetskim gradovima. Bio je i jest član raznih odbora i vijeća, a između ostalog i vatikanske Teološko-povijesne komisije Velikog jubileja 2000 godina kršćanstva (1997-2000) i dvije komisije o Međugorju: Biskupske konferencije Jugoslavije i Vatikanske. Bio je i član uredničkog vijeća Glasa Koncila kao i njegov dopisnik iz BiH.

Fotogalerija

Intervju za Večernji list