Društva Jadran, Velebit, Šokadija, Croatia Katarina Zrinski i misijski zbor Branimir pokazala su svojim nastupima kako se hrvatska kultura održava i prenosi na mlađe naraštaje. Nastupi društava obuhvatili su mnoga zemljopisna područja Hrvatske

Nedavno, 24. listopada, u Malmöu je održana 35. Smotra hrvatske kulture. Domaćini, članovi HKD Jadran, potvrdili su još jednom da su itekako dorasli organizacijama ovakvih zahtjevnih manifestacija kao što je bila ova – skup hrvatskih folklornih društava u Švedskoj. Brojne pohvale glavnog pokrovitelja i organizatora Hrvatskog saveza, sudionika Smotre, kao i posjetitelja dokazale su još jednom da i te kako ima smisla održavati ovu svečanost.
Društva Jadran, Velebit, Šokadija, Croatia Katarina Zrinski i misijski zbor Branimir pokazala su svojim nastupima kako se hrvatska kultura održava i prenosi na mlađe naraštaje. Nastupi društava obuhvatili su mnoga zemljopisna područja Hrvatske.
Središnji dio Smotre bio je nastup Elitne grupe društva Jadran koji su etnografsku atrakciju autora Gorana Kneževića pod nazivom Zagora, te u drugom dijelu programa nastup sa čuvenim ”Ladarkama” Emila Cossetta, kompoziciju inspiriranu hrvatskom tradicijskom glazbom, te djevojačkim ophodima na Ivanje.
Vjeru u budućnost ipak budi nastup nekoliko dječjih grupa iz Malmöa i Göteborga. Posebni gosti Smotre bila je grupa Desperado iz Zagreba, na večernjoj zabavi koja je potrajala do kasno u noć.

Tekst: Dean Bazina