Uz nazočnost velikog broja gledatelja i posjetitelja iz cijele Hrvatske te predstavnika najvišeg državnog vrha, u nedjelju 06. kolovoza održana je 302. Sinjska alka – hrvatska viteška igra kojom se slavi pobjeda nad osmanskim osvajačima 14. kolovoza 1715.
Uoči otvaranja nadmetanja alkarski vojvoda Ante Vučić u tradicionalnom obraćanju poručio je da se kroz Alku šalje poruka domoljublja, junaštva, mira i ljubavi, kao i poruka da je ona bila i jest simbol odlučnosti hrvatskog naroda za obranu svoje slobode i domovine.
Zahvalio je Vladi i ministru obrane Damiru Krstičeviću što je Hrvatska vojska vraćena u Sinj, u vojarnu koja nosi ime 126. sinjske brigade, a poseban pozdrav uputio je hrvatskim generalima zatočenima u Haagu.
Uz ostale, posebno je pozdravio svjetske prvake hrvatske vaterpoliste i izbornika reprezentacije Ivicu Tucaka, zahvalivši im što “na najbolji način promoviraju Hrvatsku”, što je publika popratila dugim pljeskom.
“Vrijednosti koje su nas krasile kroz Domovinski rat potrebne su nam danas i u miru kako bismo stvorili uvjete da naša mladost ne odlazi van, već na rodnoj grudi ostvari budućnost za sebe i svoje potomke. Dajem svoju punu podršku predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću da štite interese Hrvatske i Hrvata izvan naše domovine”, kazao je alkarski vojvoda.
S riječima prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana “sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što” proglasio je Alku otvorenom, a alkarima poželio “čvrstu desnicu i oko sokolovo”.
U svečanoj loži okupili su se predstavnici najvišeg državnog vrha i ministri u Vladi na čelu s predsjednicom Republike i pokroviteljicom te manifestacije Kolindom Grabar-Kitarović.
Sinjskom alkom obilježava se pobjeda nad osmanskim osvajačima 14. kolovoza 1715. kod Sinja. Na taj dan 700 hrvatskih branitelja iz Sinja odbilo je navalu turskoga zapovjednika Mehmed-paše Čelića čija je vojska brojala 60.000 vojnika.
Alka je pojedinačno viteško nadmetanje u kojem može sudjelovati najmanje 11 i najviše 17 alkara, a slavodobitnik je onaj koji u tri utrke gađanjem u alku prikupi najviše punata, odnosno bodova. Trče se tri trke i bodovi se zbrajaju. Alkar s najviše osvojenih bodova postaje slavodobitnik. Slavodobitnik 302. Sinjske alke s ukupno sedam punata je debitant Alen Poljak, koji je osvojio i Čoju. Nagrađen je zlatnom plaketom Alke te je od predsjednice dobio srebreni prsten s hrvatskim grbom i sabljom. Sinjani i narod Cetinske krajine do sljedeće ga Alke slave kao svojeg najboljeg junaka i viteza.
U znak priznanja za poticanje domoljublja i očuvanje povijesnih, kulturnih, etnografskih i drugih vrijednosti, Sinjska alka je po međunarodnim mjerilima proglašena pokretnim spomenikom kulture najviše kategorije 1979., a 15. studenog 2010. upisana je na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.
(Fenix-magazin/MD/Hina)