Izložba fotografija otvorena je u povodu obljetnice te viteške igre u splitskom Fotoklubu , gdje će publika do 4. svibnja moći vidjeti 30 fotografija iz povijesti Sinjske alke iz 20. i 19. stoljeća. Fotografije za tu izložbu odabrane su iz bogate arhivske građe Viteškog alkarskog društva u Sinju

Izložba fotografija ‘300 godina Alke’ otvorena je u povodu obljetnice te viteške igre u splitskom Fotoklubu, gdje će publika do 4. svibnja moći vidjeti 30 fotografija iz povijesti Sinjske alke iz 20. i 19. stoljeća. Fotografije za tu izložbu, kako je rečeno, odabrane su iz bogate arhivske građe Viteškog alkarskog društva (VAD) u Sinju.
Dogradonačelnica Sinja Kristina Križanac ocijenila je kako je riječ o izvornim fotografijama kojima su ovjekovječeni događaji na Sinjskoj alci. Predsjednik VAD-a Stipe Jukić rekao kako je 300. obljetnica Sinjske alke jedan od najvažnijih nacionalnih događaja ove godine u Hrvatskoj. “Ovo je godina Alke”, rekao je Jukić, dodajući da je izložba samo jedan u nizu događaja kojim se promiče jubilarna 300. Alka.
“U svibnju ove godine organizirat ćemo znanstveni skup o Sinjskoj alci. U tijeku je i snimanje dokumentarnog filma o njoj, a najvažniji događaj bit će 8. kolovoza, kada ćemo u Sinju otvoriti Muzej Sinjske alke”, rekao je Jukić. Istaknuo je da je Viteško alkarsko društvo iz arhiva u Veneciji nedavno dobilo opsežnu dokumentaciju, pisanu građu iz 1715. godine, kad je bila bitka kod Sinja protiv turskih osvajača, a u spomen koje se već 300 godina održava Sinjska alka. “Tu građu sada pregledavamo i ona će biti predstavljena na znanstvenom skupu o Sinjskoj alci u svibnju ove godine”, rekao je Jukić.
Predsjednik Fotokluba Split Feđa Klarić istaknuo je kako su mnogi članovi tog kluba kroz povijest bili vezani za sinjski kraj i konje, simbole Sinjske alke. “Dok je sinjske Gospe, bit će i Sinjske alke”, rekao je Klarić, što su nazočni popratili pljeskom.
Jubilarna, 300. Sinjska alka održat će se 9. kolovoza ove godine.
(Hina)

Fotogalerija s otvaranja izložbe