Eurodesk nagradu 2017., koja se dodjeljuje Eurodeskovim multiplikatorima – organizacijama koje informiraju mlade i promiču mogućnosti za mlade u okviru europskih programa, osvojile su Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti CINAZ iz Zadra i Regionalni info centar za mlade Rijeka – UMKI iz Rijeke. Izabrane su u najjačoj dosad konkurenciji između 34 prijavljene aktivnosti organizacija iz 11 zemalja

Europski parlament proslavit će tridesetu godišnjicu Erasmusa, programa koji je pomogao više od devet milijuna osoba da studira, radi ili volontira u inozemstvu u posljednjih 30 godina.

Predsjednik EP-a Tajani i predsjednik Europske komisije Juncker održat će ceremoniju dodjela nagrade za 33 sudionika Erasmusa – po jedan za svaku zemlju sudionicu. Ceremoniji će se pridružiti predsjednica Odbora za obrazovanje i kulturu Petra Kammerevert i povjerenik Tibor Navracsics. Proslava uključuje izložbu o Erasmus+, kao i raspravu o budućnosti programa s Erasmus sudionicima i predstavnicima nacionalnih Erasmus agencija.

Erasmus+ usmjeren je jačanju znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana, kao i unaprjeđivanju obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i sporta. Posebno je usmjeren povezivanju obrazovanja, osposobljavanja i sektora mladih s poslovnim sektorom, te je otvoren za njihove zajedničke projekte.
Eurodesk nagradu 2017., koja se dodjeljuje Eurodeskovim multiplikatorima – organizacijama koje informiraju mlade i promiču mogućnosti za mlade u okviru europskih programa, osvojile su Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti CINAZ iz Zadra i Regionalni info centar za mlade Rijeka – UMKI iz Rijeke. Izabrane su u najjačoj dosad konkurenciji između 34 prijavljene aktivnosti organizacija iz 11 zemalja. Obje hrvatske udruge nagrađene su za svoje aktivnosti provedene tijekom kampanje ‘Time to move’ u listopadu prošle godine čija je svrha upoznati mlade s mogućnostima stažiranja, volontiranja, studiranja i putovanja u sklopu programa Erasmus+. Kampanju u Hrvatskoj svake godine provodi Eurodesk centar Hrvatska koji djeluje pri Agenciji za mobilnost i programe Europske unije. (HRT)

Eurodesk nagrada dodjeljuje se u četiri kategorije. Regionalni info centar za mlade Rijeka – UMKI nagrađen je u kategoriji ‘Mobilityawareness’ za projekt ‘International BlindDates’. Projekt je osmislila 23-godišnja volonterka Europske volonterske službe iz Rumunjske Andreea Diana Kristof. Riječ je o organiziranim spojevima na slijepo između lokalnog stanovništva i stranaca u Rijeci. Na spojeve je otišlo 16 parova koji su spajani prema interesima koje su naveli prilikom prijave. Tako su mladi iz Rijeke imali spojeve s mladima iz Italije, Rumunjske, Turske, Moldavije, Portugala, Francuske, Poljske, Španjolske, Finske i Estonije, a većinom je riječ o studentima riječkog sveučilišta ili volonterima. Cilj ovog projekta bio je uključivanje stranih studenata i volontera u lokalnu zajednicu, povezivanje mladih iz Rijeke s mladima iz cijele Europe, razmjena iskustva, mišljenja, upoznavanje novih kultura i poticaj za sudjelovanje u aktivnostima koje nudi Europska unija kroz program Erasmus+.

Posebnu pohvalu žirija dobio je projekt izložba fotografija ‘Lica mobilnosti’ zadarske Udruge za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti CINAZ. Izložba prikazuje devet mladih osoba koje su sudjelovale u nekom od projekata mobilnosti, a uz fotografije su u opisnom dijelu iznesena i njihova iskustva te je cilj potaknuti i druge mlade osobe da iskoriste mogućnost boravka u inozemstvu.

Dodjela nagrada održat će se 14. lipnja u Bruxellesu u okviru europskog seminara za Eurodeskove multiplikatore. Nagradu će na svečanosti primiti autorica nagrađenog projekta Andrea Diana Kristof, volonterka iz Rumunjske, i Tamara Tokić iz Regionalnog info centra za mlade Rijeka – UMKI.
(HRT)