Društvo je godišnjicu djelovanja obilježilo prigodnim programom u Kulturnom domu Janez Trdina u Novom Mestu, a predsjednik Milan Car je osnivačima podijelio priznanja za njihov dugogodišnji rad

Kulturno društvo Žumberak obilježilo je 28. svibnja 2017. godine, 30. godišnjicu djelovanja prigodnim programom u Kulturnom domu Janez Trdina u Novom Mestu. Prisutnima se obratio predsjednik društva Milan Car, koji je osnivačima društva podijelio priznanja za njihov dugogodišnji rad. Na promicanju veza dviju susjednih država, društvu se zahvalio i gradonačelnik Novog Mesta Gregor Macedoni, koji se posebno osvrnuo na djelatnost društava u njegovanju i širenju povijesti i kulture žumberačkog kraja, primarno u općinama Novo Mesto, Metlika i Ozalj.

Društvo, koje je osnovano 1987. godine, otvorilo je 1991. godine u prostorijama Osnovne škole u Radotićima svoju stalnu muzejsku zbirku gdje su izloženi mnogobrojni predmeti iz povijesti Žumberka. KUD Žumberak od 1991. godine izdaje svoj časopis „Žumberčanin“, a u okviru društva djeluje i tamburaška skupina koja njeguje izvornu žumberačku glazbu. Društvo među svojim članovima ima i nekoliko slikara, te povremeno izlaže njihove slike.

U okviru svečanog obilježavanja 30. obljetnice nastupili su tamburaši KUD Žumberak, folklorna skupina KUD Žumberak iz Metlike i „Dobar dan“ Teatar, a nakon priredbe održan je prigodni domjenak. Priredbi je prisustvovala opunomoćena ministrica Romana Franulović-Bušić.
(si.mvep.hr)