Slavlju su nazočili i hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici Neven Pelicarić, s. Celina Sarić, član osnivačkog odbora Doma od njegovih početaka, predstavnice sestara kćeri milosrđa i sestara milosrdnica, kao i Andrija Gobin kao predstavnik župe bl. Ivana Merza iz Zagreba po kojemu Dom nosi ime

Na blagdan Gospe Karmelske, 16. srpnja, Dom hrvatskih hodočasnika u Rimu svečano je proslavio 30. obljetnicu svoga postojanja i djelovanja. Utemeljen je upravo na taj Gospin blagdan 1987. godine. U podne su se članovi Uprave Doma, njegovi djelatnici kao i hodočasnici, gosti Doma koji trenutačno borave u Rimu, okupili na Trgu Sv. Petra u Vatikanu i sudjelovali na Papinoj molitvi Anđeo Gospodnji.

Sveti Otac ih je nakon blagoslova pozdravio riječima: „Posebno pozdravljam voditelje i goste Domus Croata iz Rima o 30. obljetnici ustanovljenja.”

U predvečerje je u domskoj kapeli služena misa zahvalnica za trideset godina djelovanja. Slavlje je predvodio o. Božidar Nagy, član domskog osnivačkog odbora. U propovijedi iznio je kratku povijesti Doma i zahvalio brojnim darovateljima Doma, Hrvatima iz iseljeništva i domovine, koji su svojim darovima kroz trideset godina omogućili ostvarenje toga projekta, među kojima su bila i dvojica prethodnih papa, sv. Ivan Pavao II. i Benedikt XVI.

Predvoditelj slavlja posebno je zahvalio dugogodišnjem upravitelju Mati Martinoviću, te brojnim volonterima koji su svih ovih godina posluživali hodočasnike.

Slavlju 30. obljetnice nazočili su i hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici Neven Pelicarić, s. Celina Sarić, član osnivačkog odbora Doma od njegovih početaka, predstavnice sestara kćeri milosrđa i sestara milosrdnica, kao i Andrija Gobin kao predstavnik župe bl. Ivana Merza iz Zagreba po kojemu Dom nosi ime.

Dom od svojih početaka ima izrazito karitativno-vjersku svrhu i u njemu je do sada gostoprimstvo našlo oko 45.000 hrvatskih hodočasnika. (IKA)