Na popisu nestalih, i 23 godine poslije, još je oko 350 branitelja i civila. Svim žrtvama poklonit će se Hrvatska, a mnogi su građani i došli u grad heroj i bit će u Koloni sjećanja vukovarskim ulicama. U Vukovaru će biti i predsjednik, premijer i cijela Vlada

Dan je sjećanja na žrtvu Vukovara. Prije točno 23 godine slomljen je herojski otpor grada i njegovih hrabrih branitelja. Oko 3.600 hrvatskih branitelja i civila je ubijeno ili poginulo. Iz potpuno razrušenog Vukovara protjerane su gotovo 22.000 tisuće ljudi, a u srpske logore odvedeno je više od sedam tisuća branitelja i civila. Na popisu nestalih, i 23 godine poslije, još je oko 350 branitelja i civila. Svim žrtvama poklonit će se Hrvatska, a mnogi su građani i došli u grad heroj i bit će u Koloni sjećanja vukovarskim ulicama. U Vukovaru će biti i predsjednik, premijer i cijela Vlada.

Pratite uživo događaje iz Vukovara

Pod geslom ‘Vukovar, mjesto posebnog pijeteta’ u Vukovaru će se prigodnim komemoracijskim programom te Kolonom sjećanja u kojoj će na tisuće ljudi proći od vukovarske Opće bolnice do pet kilometara udaljenoga Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, na kojem će državna i druga izaslanastva položiti vijence i zapaliti svijeće, obilježiti 23. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu.
Ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja počet će tradicionalno komemoracijom u dvorištu vukovarske bolnice u kojoj će sudjelovati klapa Hrvatske ratne mornarice ‘Sv. Juraj’ i glumac Darko Milas, a nakon toga sudionici će se u Koloni sjećanja uputiti prema Memorijalnom groblju žrtva Domovinskog rata s pripadnicima 4. bojne 3. gardijske brigade i 204. brigade Hrvatske vojske na čelu. Putem kojim će proći učenici vukovarskih osnovnih škola zapalit će na tisuće lampiona u sklopu programa ‘Put sjećanja i svjetlosti’.
Na Memorijalnom groblju na grobovima poginulih i ubijenih branitelja položit će se ruže, a zatim će podno glavnoga spomen-obilježja vijence položiti i svijeće zapaliti državna i druga izaslanstva. Misu zadušnicu na groblju će predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Navečer će se u sklopu projekta ‘Svjetlosna rijeka sjećanja’ Dunavom pustiti nekoliko stotina upaljenih lampiona u spomen na ubijene i nestale branitelja Vukovara.
Ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. počelo je 11. studenoga predstavljanjem knjige bivšeg novinara HRT-a Žarka Plevnika ‘Crveni fićo’, a završit će 22. studenoga međunarodnim teakwondo turnirom.

VIDEO Obraćanje predsjednika uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Danima uoči obilježavanja Dana sjećanja zaredale su prozivke Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, koji tvrdi kako predsjednik Republike, predstavnici Vlade i Hrvatskoga sabora u Vukovar dolaze samo po službenoj dužnosti, a ne zato što osjećaju istinski pijetet prema žrtvama agresije na taj grad. Stožer se oglasio i proglasom u kojem je ustvrdio da u Koloni sjećanja postoji ‘peta kolona’ u koju je svrstao sve oni ‘koji 365 dana u godini napadaju žrtvu Vukovara protuzakonitim simbolima, sabotiraju saborski dijalog o prijeporu, izbjegavaju odluke Ustavnog suda’. Iz Stožera su također poručili kako njihovi članovi neće ulaziti u dvorište vukovarske bolnice te kako će nastojati biti što dalje od državnih dužnosnika. Takvo stajalište Stožera naišlo je na osudu Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara 2003. godine te vukovarskih političkih stranaka SDP-a i HDSSB-a. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) potvrdio je da će 18. studenoga biti u dvorištu vukovarske bolnice te da će Kolona sjećanja krenuti iz bolnice, a ne kao prošle godine, kad je, dok je u bolnici trajao komemoracijski program, dio sudionika krenuo prema Memorijalnom groblju.
(HRT)