Hrvatski kulturni savez u Slovačkoj, s tradicijom od 25 godina postojanja, u Devinskom Novom Selu priredio je dvodnevni, 27. Festival hrvatske kulture. Festival dječjih folklornih ansambala, otvaranje izložbe fotografija „Hrvatska mojim očima“ i kulturni program okupili su oko 600 ljudi

Hrvatski kulturni savez u Slovačkoj u Devinskom Novom Selu priredio je dvodnevni, 27. Festival hrvatske kulture. Organizator festivala se je prilikom otvaranja, u seminaru, spomenuo i obljetnice, i to 25 godina postojanja. U Savez su učlanjena sva četiri hrvatska sela u Slovačkoj, Hrvatski Jandrof, Devinsko Novo Selo, Čunovo i Hrvatski Grob.
Predsjednik Hrvatskoga kulturnoga saveza u Slovačkoj Radoslav Janković rekao je da se Savez počeo formirati već 1989. Onda su imali neformalni festival s hrvatskim folklornim grupama iz Slovačke i razgovarali o utemeljenju Saveza. Prvi predsjednik Hrvatskoga kulturnoga saveza bio je Juraj Cvečko koji je 20 godina bio na čelu društva. Na kongresu u ožujku 1990. u Hrvatskom Jandrofu došlo je do utemeljenja Hrvatskoga kulturnoga saveza. U međuvremenu su u Savez učlanjena sva hrvatska omladinska društva, 10 folklornih grupa i hrvatska kazališna grupa. Predsjednik Janković problem vidi u slabom znanju hrvatskoga jezika. Djeca i mladi ljudi znaju na hrvatskom pjevati i moliti, ali jezična kompetencija im je slaba. To će biti izazov za nadolazeće godine, smatra Janković.
U okviru ovogodišnjeg Festivala hrvatske kulture u subotu, 20. lipnja slijedio festival dječjih folklornih ansambala, otvaranje izložbe fotografija „Hrvatska mojimi očima“ i kulturni program. U nedjelju su slavili hrvatsku misu u crkvi Svetoga Duha. Poslijepodne je održan folklorni program s hrvatskim grupama iz Slovačke. Festival je završio zabavnim programom. Na festival hrvatske kulture u Devinskom Novom Selu je došlo oko 600 ljudi.
(Hrvatska redakcija ORF-a)

  

2- Gosti Seminara
3- Sadašnji i bivši predsjednik HKS-a u Slovačkoj, Rado Janković i Jure Cvečko
4- Zastupnik HKD-a Hanzi Heršić darovao je Savezu gradišćanskohrvatsku Bibliju Štefana Geošića