Koncelebriranu misu, zajedno sa župnicima Kotor Varoša fra Zoranom Mandićem i župnim upraviteljem župā Vrbanjci i Sokoline fra Jurom Tokalićem te još četvoricom svećenika, predslavio je banjolučki biskup Franjo Komarica

U nedjelju 15. listopada u središtu kotorvaroške župe mirno, dostojanstveno i molitveno obilježena je 25. obljetnica prisilnog izgona velikog broja katolika iz župa kotorvaroške doline: Kotor Varoša, Vrbanjaca i Sokolina. Taj izgon je bio dio plana koji je predvidio potpuno iskorjenjivanje katoličkog pučanstva, ne samo iz tih župa, nego i iz svih drugih župa koje su tijekom rata došle pod vojnu i političku kontrolu bosanskih Srba.
Da je taj plan i danas na djelu vidljivo je iz tužne činjenice, da u spomenutim župama danas živi oko 250 katolika od predratnih više od deset tisuća.
Koncelebriranoj misi u župnoj crkvi Rođenja BDM, čija se obnova nakon što je u proljeće 1992 g. bila spaljena, privodi kraju, prethodilo je polaganje vijenaca kod spomen-obilježje u crkvenom dvorištu. Župnik fra Zoran Mandić je izmolio molitvu za sve poginule i za sve žrtve Domovinskog rata, kao i Drugog svjetskog rata i komunističkog režima. Uslijedila je u crkvi prigodna pobožnost i posveta župe Kotor Varoš Prečistom Srcu Marijinu, jer je upravo toga dana, prema biskupijskom rasporedu, bio u župi kip Gospe Fatimske.
Koncelebriranu misu, zajedno sa župnicima Kotor Varoša fra Zoranom Mandićem i župnim upraviteljem župā Vrbanjci i Sokoline fra Jurom Tokalićem te još četvoricom svećenika, među kojima je bio i jedan svećenik iz Poljske, predslavio je banjolučki biskup Franjo Komarica.
Biskup Komarica se u župnom uredu nakratko susreo s predsjedavajućim predsjedništva BiH Draganom Čovićem, a zatim imao dugi, konstruktivan razgovor s grupom Kotorvarošana – povratnika i onih, koji su u nekim od državnih tijela u RH. Tema razgovora je bila želja mnogih stotina domaćih obitelji da ostvare održiv povratak u svoja rodna mjesta i nažalost postojanje brojnih i trajnih opstrukcija da se taj održivi povratak i ostvari.
(IKA)