Jubilej Hrvatske kulturne zajednice u glavnom gradu pokrajine Hessen obilježen je na svečanosti koja je okupila preko 120 uzvanika i sudionika u četverosatnom večernjem programu

Svečanom akademijom obilježen je dvadesetpetogodišnji rad Hrvatske kulturne zajednice u glavnom gradu pokrajine Hessen. Na svečanosti 28. studenoga je preko 120 uzvanika i sudionika sudjelovalo u večernjem programu i gotovo četverosatnom susretu.
Prošlo je već četvrt stoljeća od 2. ožujaka 1990. i osnivačke skupštine Kulturne zajednice u Wiesbadenu kada se učlanilo 82 budućih suradnika, ali od kojih su nažalost samo malobrojni bili prisutni na „srebrenom piru“ Zajednice. U Wiesbadenu, u kojem živi više od 1300 građana hrvatskoga porijekla, Kulturna zajednica pronalazi cilj i sadržaj svog rada. Zajednica sada ima 120 članova, a oko 20 do 30 – naravno, ne uvijek istih – redovito se okuplja.
Prva predsjednica Zajednice bila je Maja Runje, slijede zatim Biserka Andrijević, Ivo Andrijević, Ante Marinčić, Ljubica Turić, a Ivici Košaku teče treći mandat. Odraz djelovanja Zajednice upečatljivo je iznijela predstavnica poglavarstva, Christa Knauer, koja je uz pozdrave gradonačelnika, predala i donaciju kao priznanje grada Wiesbadena . Uime gradskog parlamenta okupljene je pozdravila i Renate Kienast (CDU). Nazočnima se kraćim govorom obratio i Vladimir Duvnjak, generalni konzul RH iz Frankfurta/M.
Za Hrvatsku kulturnu zajednicu – HKZ – Wiesbaden ovaj jubilarni susret bila je samo jedna od brojnih prilika za djelovanje, okupljanje i druženje koje traje već dva i pol desetljeća – rekao je Ivica Košak, predsjednik Zajednice. S preko osamdeset javnih nastupa u proteklih pet godina, Hrvatska kulturna zajednica u Wiesbadenu svrstava se medu najaktivnije zajednice hrvatskih državljana izvan Republike Hrvatske. Pozdravni govor okupljenima izrekao je i dr. Ante Bilokapić, voditelj HKM Wiesbaden i aktivni član Hrvatske kulturne zajednice.
Glazbeni okvir ovog jubilarnog susreta dao je Muški njemačko-hrvatski zbor Rhein-Main. Gosti i uzvanici, uz profesionalnu podršku članova zbora, izveli su zajedno kanon Cum Canto Populorum Unico. Na veliko zadovoljstvo publike nastupio je ansambl omladinskog folklora HKM Wiesbaden, koji je vodio student teologije Ivan Čotić. Slijedio je nastup mlade sopranistice Glorije Turić.
Zajednica u kontinuitetu izdaje časopis „Riječ“. Ana Kramaraić, učiteljica u Hrvatskoj nastavi u Hessenu i glavna urednica časopisa, predstavila je novi broj – 48/49. Jubilej Zajednice uveličala je i izložba slike likovne umjetnice Jele Šare.

Tekst: Ivica Košak