Ove godine 12 kandidata se natjecalo u hrvatskom jeziku, a ukupno je sudjelovalo više od 100 učenika u osam jezika

U Željeznom se 5. veljače održalo Europsko jezično natjecanje za općeobrazovne škole. Na natjecanju, koje organiziraju Pedagoška visoka škola Gradišće u suradnji sa zemaljskim školskim savjetom, sudjeluju učenici u stranim jezicima i jezicima gradišćanskih narodnih grupa.
Lucija Lukić iz Dvojezične gimnazije u Borti je pobijedila u hrvatskom jeziku za općeobrazovne škole u Gradišću. Drugo mjesto je osvojila Martina Špiranec iz Savezne gimnazije Željezno, a treće Daniel Frkat iz Savezne gimnazije Matrštof.
Važnosti ove priredbe i sudjelovanja na njoj potvrđuje i Angelika Kornfeind, voditeljica Radne zajednice hrvatskih učitelja. Ove godine 12 kandidata se natjecalo u hrvatskom jeziku, a ukupno je sudjelovalo više od 100 učenika u osam jezika.
Hrvatski sudionici mogu slobodno birati između gradišćanskohrvatskoga i hrvatskoga standardnoga jezika. Dobitnici su primili novčane nagrade, knjige i bonove.
U pretkolu kandidati pripreme temu, o kojoj vode desetminutni razgovor sa žirijem. U finalu se onda tri najbolja, nakon kratke pripreme, okušavaju u diskusiji pod vodstvom mentora.
(Hrvatska redakcija ORF-a)