Tematska okosnica ovogodišnjeg festivala je ‘Alisa u zemlji čudesa’ Lewisa Carrolla, književni klasik objavljen prije 150 godina koji animatore inspirira i dan-danas. Ove se godine na Animafest prijavilo 1605 filmova iz 77 zemalja, a za natjecateljske je programe odabrano 177 filmova koji su raspoređeni u natjecanje dugometražne animacije te u pet natjecateljskih kategorija kratkometražne animacije

U utorak, 9. lipnja, počinje 25. svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb, koji će u kina Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol do 14. lipnja donijeti više od 300 kratkometražnih i dugometražnih animiranih filmova.
Tematska okosnica ovogodišnjeg festivala je ‘Alisa u zemlji čudesa’ Lewisa Carrolla, književni klasik objavljen prije 150 godina koji animatore inspirira i dan-danas. Publika će tako moći vidjeti Disneyjev dugometražni klasik ‘Alisu u zemlji čudesa’ iz 1951. godine, ali i ‘Alisu’ velikog češkog nadrealista Jana Švankmajera, kao i filmove iz dva intrigantna kratkometražna programa koji se adaptacijama Alise bave direktno ili indirektno, a dijelom ih čine 18+ filmovi koji nisu namijenjeni djeci.
Ove se godine na Animafest prijavilo 1605 filmova iz 77 zemalja, a za natjecateljske je programe odabrano 177 filmova koji su raspoređeni u natjecanje dugometražne animacije te u pet natjecateljskih kategorija kratkometražne animacije: natjecanje kratkometražnih, studentskih, namjenskih, filmova za djecu, te u novu natjecateljsku kategoriju hrvatskih filmova. Svi ovi programi donose raznovrsne filmove koji bi se, po riječima organizatora, uvjetno mogli podijeliti po četiri tematske linije. Bili bi to filmovi velikih autora, zatim filmovi koji sugeriraju dobro raspoloženje (tzv. feel-goodi), animirane inovacije i eksperimenti te društveno-politički filmovi. Brojni filmovi će na festivalu imati svjetske premijere, kao što su primjerice ‘Lucy’ autora Everta de Beijera koji je na Animafestu već dvaput nagrađen, zatim ‘Morsko dijete’, ‘Paradoks’, ‘Maslačak’ i drugi. Među naslovima se skrivaju i brojni koji su već osvojili nagrade na prestižnim svjetskim filmskim festivalima, kao i kandidati za Oscara, kakav je primjerice film Pjesma mora autora Tomma Moorea, te filmovi velikih autora poput Riha Unta, Priita i Olge Pärn, Konstantina Bronzita, Paula Driessena, Billa Plymptona, Torill Kove itd.
(Culturenet.hr)