Predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske nazočila je najvećoj proslavi Moravskih Hrvata u Češkoj, tradicionalnom Hrvatskom kulturnom danu – Kiritofu u Jevišovki

U nedjelju, 7. rujna, Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske nazočila je najvećoj proslavi Moravskih Hrvata u Češkoj, tradicionalnom Hrvatskom kulturnom danu – Kiritofu u Jevišovki.
Proslava Kiritofa započela je služenjem mise u crkvi Sv. Kunigunde, nakon čega su sudionici programa posjetili spomenik podignut 1884.godine u čast doseljenja Moravskih Hrvata.

Tom prigodom, predstojnica Krstičević podsjetila je na tragičnu sudbinu pripadnika hrvatskog naroda nakon Drugog svjetskog rata, kada su iz postojbine svojih triju hrvatskih sela u Moravskoj, Jevišovki/Frelištofu, Dobrom Polju i Novoj Preravi, raseljeni diljem zemlje kako bi se izbrisao svaki trag njihovog višestoljetnog bivanja na tim prostorima. Sudionici programa obišli su i mjesno groblje na kojem je podignut spomenik na kojem je upisano 120 prezimena Hrvata prognanih iz nekadašnjeg Frielištofa – današnje Jevišovke.
Svečanosti su nazočili i veleposlanica RH u Češkoj Ines Troha Brdar, župan Južnomoravske županije dr. Michal Hašek, zastupnik u Zastupničkom domu češkog parlamenta i voditelj Parlamentarne grupe prijateljstva Češka-Hrvatska ing. Jaroslav Klaška, član Senata češkog parlamenta ing. Zdenek Besta, tajnik Vijeća za nacionalne manjine Vlade ČR Milan Pospišil, načelnica Općine Jevišovka Božena Bošiakova te brojni gosti i posjetitelji, kako iz Republike Hrvatske i Češke, tako i gradišćanski Hrvati iz Slovačke i Austrije.
Hrvatski kulturni dan organizira Udruga građana hrvatske nacionalnosti u Češkoj.
(www.hrvatiizvanrh.hr)