Tradicionalna Večer prijateljstva okupila je u Kleefeld Zentrum u Bernu dvjestotinjak gostiju. Zaorila se dvoranom i duhovna glazba kvarteta Šito’s singers, glazbene skupine Hrvatske katoličke misije iz Solothurna a i ona Mije Matića, Martine Raić i Magdalene Kostroman. Glazbenike su pratili na klaviru Dominique Schweizer i poznati pedagog i skladatelj iz Fribourga maestro Ivo Crmarić

Više od dva desetljeća Chorus Croaticus iz Berna njeguje i promiče hrvatsku klapsku pjesmu u iseljeništvu. Štovatelja njihova predana rada u Švicarskoj već godinama ima mnogo, pa je 21. tradicionalna Večer prijateljstva okupila 25. siječnja u Kleefeld Zentrum u Bernu dvjestotinjak gostiju. Bilo je Hrvata ali i prijatelja Švicaraca kojima je bogat i raznovrstan glazbeni događaj svojevrsna zahvala za svekoliku pomoć koju su iskazivali Hrvatskoj u teška povijesna vremena. Kazao je to osnivač i voditelj Chorus Croaticusa Franjo Vugdelija koji je s puno šarma i dosjetki vodio višesatni program pod motom “More, ti si čežnja”. Većina članova muške vokalne klape, korijene vuče s jadranske obale te je neminovna njihova čežnja za morskim vedutama i domovinom, kaže Vugdelija.
Uz dominantnu klapsku pjesmu program je bio prožet klasičnim i talijanskim arijama. Gost večeri bio je svjetski poznati glazbenik i istinski virtuoz na trombonu Branimir Slokar koji u Švicarskoj i diljem svijeta rado promiče hrvatske skladbe.
I ova večer nije prošla bez Bernskog mandolina orkestra (Berner Mandolina Orchester), ženske glazbene skupine koja je briljirala na mandolina festivalu u Imotskom prije nekoliko godina.
Zaorila se dvoranom i duhovna glazba kvarteta Šito’s singers. Članovi su to glazbene skupine Hrvatske katoličke misije iz Solothurna koji su oduševili goste arijama iz dva mjuzikla “Slučaj Galilejac” i “Kroz tihu bijelu noć” autora tekstova i glazbe fra Šimun Šito Ćorića.
Svojim nastupom oduševili su i mladi Hrvati druge generacije u Švicarskoj Mijo Matić, Martina Raić i Magdalena Kostroman koji su izveli nekoliko solističkih pjesama. Glazbenike su pratili na klaviru Dominique Schweizer i poznati pedagog i skladatelj iz Fribourga maestro Ivo Crmarić.
Ugodno druženje i lijepu pjesmu upotpunili su hrvatski kulinarski specijaliteti.
Hrvatski veleposlanik u Švicarskoj Aleksandar Heina zahvalio je organizatorima, klapi Chorus Croaticus, na upornosti u očuvanju naše klapske pjesme u inozemstvu. Zaslužni su za širenje prijateljstva sa Švicarcima koji cijene hrvatsku kulturnu baštinu i rado se odazivaju na glazbene priredbe, baš kakva je raznolika i raspjevana bila i ova tradicionalna fešta omiljene hrvatske klape u Bernu.

Pogledajte fotografije na portalu www.croatia.ch 

Tekst: Zvjezdana Heina