Posjetitelje očekuje 117 događaja – predstavljanja knjiga i autora, okruglih stolova, stručnih skupova, izložbi i sl., a sudjelovat će 350 domaćih i inozemnih autora te 250 nakladnika koji će predstaviti više od 15 000 knjiga

Ove se godine 20. put u Puli održava Sa(n)jam knjige u Istri, u razdoblju od 4. do 14. prosinca 2014. u Domu hrvatskih branitelja.
Sajam ove godine proslavlja dvadesetu obljetnicu postojanja, a tematsko je odredište 1914. godina, odnosno obilježavanje stote godišnjice od početka Prvoga svjetskog rata.
Posjetitelje očekuje 117 događaja – predstavljanja knjiga i autora, okruglih stolova, stručnih skupova, izložbi i sl., a sudjelovat će 350 domaćih i inozemnih autora te 250 nakladnika koji će predstaviti više od 15 000 knjiga. Cijene knjiga bit će snižene od 10 do 70 posto, a svakodnevno će se održavati Happy Hour, kada će posjetitelji moći kupiti knjige po dodatnim popustima.
Središnje programske cjeline koje se usko dotiču tematske odrednice održat će se pod nazivima Jučerašnji svijet, Café Herrenhof, Puna je Pula, Mlada Bosna u egzilu te Jučerašnji svijet u stripu.
Iznimnu pozornost Sajam je posvetio i cjelovečernjim literarno-glazbenim programima. Sajam ove godine u žarište događaja postavlja strip, često marginalizirani medij u svijetu kulturnih događaja. Gostovat će ugledni domaći i inozemni stripovni crtači i autori grafičkih novela koji obrađuju temu Prvoga svjetskog rata te povijest 20. stoljeća. I filmski program prati medij stripa te će se od 8. do 12. prosinca održavati Revija filma: filmovani strip u Kinu Valli.
Već tradicionalno Sajam otvara vrata Nultim danom za knjižničare i nakladnike koji počinje 3. prosinca, kada će knjižničari i nakladnici imati priliku prvi birati knjige te sudjelovati u programima: 1914. u knjižnicama – Virtualna izložba 1914. Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te okruglomu stolu Knjižničari kao autori, koji je organiziran uz pomoć Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru.
Obljetnički 20. sajam naglasit će svoj jubilej u gotovo svim tradicionalnim programima, kao što su Doručak s autorom, Bertijev program: ljubav na drugi pogled, Suton uz knjigu, Razgovori iza zavjese, Istra ispod kore i dr. Stručni i znanstveni skupovi također će biti dijelom ovogodišnjega Sajma.
Dječji program odvijat će se u Plavome salonu Doma hrvatskih branitelja od 18 do 19.30 sati, a 6. prosinca Sajam će posjetiti knjiški Sveti Nikola koji će djeci čitati priče.
Na svečanome zatvaranju Sajma 14. prosinca održat će se dodjela dviju nagrada – jedanaestoga Kiklopa i čitateljske nagrade Dr. Ivo Borovečki.
Sajam se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska županija i Grad Pula, a generalni je pokrovitelj Sajma Zagrebačka banka. Donatori su Turistička zajednica grada Pule i Turistička zajednica Istarske županije.
(NSK)