Hrvatska matica iseljenika inicijator je i začetnik Dana od 1996. Nagrada Zlatni dukat dodijelit će se Branku Schmidtu i Lukasu Noli za dugogodišnji doprinos stvaranju hrvatskog filma 

Dani hrvatskoga filma u Orašju su među najznačajnijim kulturnim manifestacijama Hrvata na prostoru Bosne i Hercegovine. Riječ je o filmskom festivalu koji se već 20 godina održava u Orašju, i na kojem se premjerno prikazuje cjelokupna , najnovija jednogodišnja filmska produkcija hrvatske kinematografije. Ove godine održavaju se od 5. do 11. rujna.

Hrvatska matica iseljenika inicijator je i začetnik Dana od 1996. Od skromnih početaka glumac Ivo Gregurević, uz svoje suradnike, uspio je napraviti ovaj izuzetni kulturni projekat značajnim. Danas se to vidi po velikom broju gostiju i posjetitelja: glumaca, redatelja, producenata i drugih djelatnika vezanih uz film. Naravno, i ove se godine očekuje elita hrvatskog glumišta i filmskog stvaralaštva.

Redoviti gosti Dana su i ministri RH i FBiH, veleposlanici i konzuli, budući se na premjeri očekuje veliki broj uzvanika i visokih dužnosnika. Nagrada Zlatni dukat dodijelit će se Branku Schmidtu i Lukasu Noli za dugogodišnji doprinos stvaranju hrvatskog filma.

Program

Prijam uzvanika u 18:30 sati u restoranu Centar –Orašje, kod zgrade županijske vlade
Svečano otvaranje festivala u 20;00 sati u kino dvorani i projekcija filma „Imena višnje“
Svečana večera u 22;30 sati, bazeni Orašje

U Orašju će biti prikazani filmovi: “Imena višnje” Branka Schmidta, “Ljubav ili smrt” Danijela Kušana, “Takva su pravila” Ognjena Sviličića, “Inferno” Vinka Moderndorfera, “Zagrebačke priče, vol.III” (skupina redatelja: Ivan Salaj, Petar Orešković, Matija Vukšić, Vlatka Vorkapić, Danilo Šerbedžija i Radislav Jovanov-Gonzo) i “Ničije dijete” Vuka Ršumovića.

Festival će biti zatvoren filmom iz kinematografije BiH “Stupica nevidljivog djeteta” Šemsudina Gegića.

VIDEO

Tekst: Nives Antoljak