Posjetitelji će imati prigodu vidjeti neke od najljepših primjeraka čipke iz Hrvatske, Belgije, Poljske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore i Njemačke. Tema ovogodišnjeg festivala je Čipka i priroda pa će i većinu izložaka krasiti upravo motivi iz biljnog i životinjskog svijeta.

U Lepoglavi je 17. rujna počeo 19. međunarodni festival čipke. Posjetitelji će do 20. rujna imati prigodu vidjeti neke od najljepših primjeraka čipke iz Hrvatske, Belgije, Poljske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore i Njemačke. Tema ovogodišnjeg festivala je Čipka i priroda pa će i većinu izložaka krasiti upravo motivi iz biljnog i životinjskog svijeta.
Uz najljepše primjerke čipki iz Hrvatske, poput onih koje su nastale u samostanima sestara benediktinki na Hvaru i Pagu, čunčane čipke iz Križevaca ili pak čipke na iglu iz Primoštena, na festivalu u Lepoglavi bit će predstavljene i iznimne čipkarske kreacije s cvjetnim motivima iz bogate kolekcije Marianne Stang, čipke iz poljske Bobowe, čipke iz vrijedne zbirke samostana na Buškom jezeru u Bosni i Hercegovini te čipke na iglu iz Dobrote u Boki kotorskoj koja će svoju čipkarsku tradiciju prvi put predstaviti na festivalu u Lepoglavi.
S posebnim će se programom predstaviti Slovenija, ovogodišnja zemlja partner lepoglavskog festivala, pa će tako posjetitelji moći razgledati i veliku zajedničku izložbu Čipka i svjetlost koja je plod suradnje Lepoglave i Idrije u europskom projektu Europa za građane.

Posebno atraktivan program pripremit će i lepoglavske čipkarice pa će tako Zadruga lepoglavske čipke prirediti izložbu Cvijet u čipki, udruga Ekomuzej Lepoglava Ljeto u šumi, izložbu će pripremiti i Čipkarsko društvo “Danica Brössler”, a u pavlinskom samostanu bit će postavljena izložba Lepoglavska čipkarska baština iz fundusa zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt.

I ovogodišnji festival pratit će bogat program pa će u četiri festivalska dana biti organizirane razne radionice, stručne prezentacije i predavanja, filatelističke izložbe te prigodni glazbeni program, a ponudu 19. međunarodnog festivala čipke obogatit će i rukotvorine na sajmu tradicijskog rukotvorstva i starih zanata.

Dio radova koji vas očekuju na izložbi pogledajte u reportaži iz emisije Dobro jutro, Hrvatska te upoznajte Ankicu Škvarić, čipkaricu iz Lepoglave.