Hrvatska matica iseljenika iz Zagreba prati ovu veliku filmsku feštu od samog početka kao jedna od glavnih pokrovitelja
    
Filmski festival „Dani hrvatskog filma“ 19. godinu za redom održat će se u Orašju  od 06. do 12. rujna. Festival otvara film  „Broj 55“ redatelja Kristijana Milića. Tijekom sedam festivalskih dana bit će prikazano ukupno šest filmova iz Hrvatske i jedan bh film.  Hrvatska matica iseljenika Zagreb prati ovu veliku filmsku feštu od samog početka, kao jedna od glavnih pokrovitelja koji osigurava da filmske vrpce iz Pule budu preseljena u Orašje. Radni naslov ovogodišnjeg festivala je „Poplavljena Posavina“. Nakon premijere  gosti će se okupiti na savskome nasipu u središtu Orašja gdje će se druženje nastaviti u ozračju multimedijalnog prikaza poplavljene Posavine.
Nakon Pule festival filma seli u Orašje te će Posavci imati priliku pogledati najnoviju jednogodišnju hrvatsku produkciju. Na svečanosti otvorenja najavljeni su brojni gosti iz svijeta kulture i javnog života BiH i RH. Očekuje se ponovo veliki broj gostiju, elita hrvatskog filmskog svijeta. Sve kino predstave bit će održane u oraškoj kino dvorani.
Filmski festival će službeno otvoriti načelnik općine Orašje Đuro Topić 06.09. 2014.g. Oraška publika i brojni prijatelji festivala tjedan dana uživat će u najuspješnijim ostvarenjima jednogodišnje hrvatske filmske produkcije.

Tekst: Nada Koturić