Smotra crkvenih zborova iz hrvatskih katoličkih misija (HKM) i zajednica (HKZ) u Njemačkoj, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni i HKM Darmstadt, okupila je četrnaest zborova djece i mladih

Tradicionalna, 18. smotra crkvenih zborova iz hrvatskih katoličkih misija (HKM) i zajednica (HKZ) u Njemačkoj, održana je 21. studenoga u crkvi Sv. Fidelisa u Darmstadtu, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni i HKM Darmstadt. Na smotri je nastupilo četrnaest zborova djece i mladih. Prije smotre služeno je svečano misno slavlje, koje je predvodio voditelj HKM Darmstadt fra Nediljko Brečić u zajedništvu s delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicom Komadinom i još osam svećenika iz HKM i HKZ u Njemačkoj koji su došli u pratnji zborova. Sve je je na početku uime HKM Darmstadt pozdravio o. Brečić izrazivši radost dolaskom na smotru tako velikog broja djece i mladih, njihovih roditelja i voditelja.
Misno slavlje svojim je skladnim pjevanjem uveličao zbor djece i mladih HKM Darmstadt pod ravnanjem s. Damjnane Damjanović i uz glazbenu pratnju s. Anđele Milas, uz sudjelovanje svih članova zborova.
Prije početka smotre, na kojoj je sudjelovalo četrnaest zborova, sudionice i sudionike je pozdravio domaći njemački župnik vlč. Rudolph Moche. Prigodnu riječ uputio je i gk iz Frankurta Vladimir Duvnjak koji je posebno zahvalio hrvatskim katoličkim misijama i zajednicama u Njemačkoj na trudu, želji i volji da organiziraju ne samo crkvene svečanosti i sv. mise, nego i kulturne događaje, kao i organizaciju crkvenih zborova. Okupljene je pozdravio i konzul GK BiH iz Frankfurta Dragan Bagarić.
Svaki zbor je otpjevao po dvije skladbe. Najprije je kao domaćin nastupio zbor HKM Darmstadt, a postom je izvlačenjem određen nastup zborova. Tako su u nastavku nastupili zborovi: HKM Nürnberg, HKM Mittelbaden (Karlsruhe), HKM Ludwigshafen am Rhein, HKZ Bietigheim-Bissingen, HKM Mainz, HKZ Balingen, HKM Mannheim-Mosbach, HKZ Pforzheim-Bruchsal, HKŽ München, HKZ Ludwigsburg, HKM Wiesbaden, HKŽ Frankfurt am Main i HKM Offenbach. Na početku smotre božićnu pjesmu otpjevala je Anđela Zelić sa svog novog albuma božićnih pjesama, a na kraju smotre Noah Medo izveo je dvije pjesme.
Nakon smotre riječ zahvale uz prigodni dar uputio je delegat vlč. Komadina o. Brečiću, sestrama Damjani Damjanović i Anđeli Milas, misijskoj tajnici Mariji Lovrić-Holenda, te svim članovima HKM Darmstadt. Potom je delegat vlč. Komadina uime Hrvatskoga dušobrižničkog ureda s predstavnicima zborova predao spomenice i cvijeće, a o. Brečić uime HKM Darmstadt prigodne darove. Program su vodile Laura Martinović i Lorain Lovrić. Nakon smotre u župnoj dvorani za sve je priređen objed.

Tekst i foto: Adolf Polegubić