Svečana proslava 175. obljetnice biti će organizirana 11. veljače, a pokrovitelj proslave je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

Predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović najavio je u ponedjeljak, 30. siječnja na susretu s novinarima u Palači Matice hrvatske, na obilježavanje 175. obljetnice te najstarije hrvatske kulturne ustanove, kako se danas Matica u svom radu oslanja pretežno na mlade ljude.

Matica hrvatska nije okrenuta prošlosti, a po veličini uloženoga amaterskog truda nema joj ravne ustanove, napomenuo je dodavši kako u njoj postoji 21 odjel u kojima ljudi dobrovoljno rade. Naglasio je i kako Matica ima 120 svojih ogranaka te ocijenio da ima vrlo potentnu kulturnu mrežu. Podsjetio je na više Matičinih kulturnih projekata kao što su Stoljeća hrvatske književnosti, Povijest Hrvata, Filozofska škola, Komunikološka škola, Medijski susreti te Mladi glazbenici.

Potpredsjednik Matice hrvatske Damir Barbarić pozvao je medije na kulturnu suradnju s Maticom hrvatskom jer im je kao i matici zajedničko to da skrbe o kulturi u hrvatskoj državi, narodu i društvu. Barbarić je napomenuo i kako se u organizaciji Matice hrvatske godišnje održi oko 500 kulturnih manifestacija.

Po riječima potpredsjednika Matice hrvatske Stipe Botice, Matica se od svoga osnutka 1842. skrbi o hrvatskom nacionalnom i kulturnom identitetu. Izvijestio je i kako će svečana proslava 175. obljetnice biti će organizirana 11. veljače, a pokrovitelj proslave je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Potkraj travnja, naglasio je Botica, bit će u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu održan koncert potpore Matice, uz to će biti organizirano i desetak znanstvenih skupova.

Potpredsjednik Matice Stjepan Sučić istaknuo je kako Matica godišnje objavi oko 250 izdanja.
(Hina)