Domaćini su bili “Nova nada”, Detroit Star Jr. Tamburitzans te Detroit Tamburitza Orchestra, a svoje umijeće pokazao je i folklorni ansambl “Hrvatski korijeni” iz St. Thomasa (Ontario, Kanada)

Početkom ožujka u američkoj državi Michigan, u Detroitu održan je 17. CroFest. Ova tradicionalna kulturna priredba održava se u organizaciji Hrvatskog folklornog ansambla “Nova nada” i njena umjetničko-glazbenog direktora Stevea Talana.

A sve je započelo osnivanjem spomenutog ansambla, prije 22 godine, odlukom nekolicine zaljubljenika u tradicijsku kulturu predaka. Kasnije su razvili dobru suradnju s brojnim društvima u Americi i Kanadi, ali i u domovini. Prošle godine “Nova nada” bila je na turneji po Hrvatskoj i Mađarskoj.

Za Cro-Fest ulaznice se rasprodaju dva tjedna unaprijed, a dvorana od 450 mjesta vrlo se brzo popuni. Jednako je i s prijavama kulturno-umjetničkih društava za nastup na festivalu. Zbog prostora i vremena, broj sudionika je ograničen. Organizatori ništa ne prepuštaju slučaju, a tiska se i knjižica s programom. Voditelji odjeveni u narodne nošnje znalački najavljuju nastupe.

Na CroFestu 2017. domaćini su bili “Nova nada”, Detroit Star Jr. Tamburitzans na čelu s Marijom Domšić i Kathy Boley te Detroit Tamburitza Orchestra pod glazbenim vodstvom Franka Ćorka.

Svoje umijeće pokazao je i folklorni ansambl “Hrvatski korijeni” iz St. Thomasa (Ontario, Kanada) pod budnim okom Darinka Cindrića i Marlene Luketich-Kochis.
(mojahrvatska.vecernji.hr)

Tekst i fotografije: Franjo Bertović