Jedan od najuspješnijih i najdugovječniji projekt Muzeja seljačkih buna.

Ovogodišnje 14. trijenale zagorskog suvenira (8.7.2017. – 3.9.2017.) sastoji se od dva dijela: u prvom dijelu pozvani su likovni umjetnici da se poigraju s jednim prepoznatljivim suvenirom, drvenim konjićem, i da ga odjenu u novo ruho, pa je ova izložba u izložbi i nazvana Konjićevo novo ruho. Drugi dio izložbe predstavlja odaziv na poziv autorima suvenira da pošalju svoje uratke na dvije teme: Jezik kao simbol identiteta (u povodu 170-te obljetnice proglašenja hrvatskog jezika službenim), te Suvenir nadahnut arheološkom baštinom (potaknuto značajnim arheološkim nalazima na stubičkom području).
Potreba stvaranja autentičnog i kvalitetnog suvenira razvila se zajedno s otvaranjem muzeja i dolascima posjetitelja u stubički kraj, što je rezultiralo otvaranjem izložbe Sajam zagorskog suvenira 1975. god. Ideja se pokazala izuzetno uspješnom i najavila nastavak programa kojem nije cilj samo promoviranje već i poticanje na razvoj tradicijskih obrta.
Nastala je ideja o izložbenom projektu Trijenale zagorskog suvenira koji bi podrazumijevao izložbeni program predstavljanja zagorskog suvenira svake tri godine, te ujedno poticao na njihov konstantni razvoj. Program također nastoji održavati ideju prepoznatljivosti otvorenja gdje su uključene lokalnih zajednica i folklorni ansambli.
Izložba je otvorila jedan novi pogled na ulogu muzeja, posebno regionalnog. Aktivnim uključivanjem u živu stvarnost proizvodnje malih umjetničkih predmeta i proizvoda tradicijskih obrta, muzej je izašao iz okvira stereotipa vezanih uz muzejske ustanove i postao interaktivna ustanova koja promišlja svoje aktivnosti i oblikuje ih sukladno održivu razvoju. Trijenale zagorskog suvenira godinama aktivno potiče majstore starih zanata da nastave sa svojim obrtom te utječe na otvaranje muzejskih suvenirnica nudeći posjetiteljima tradicijske proizvode.
(msb.mhz.hr)