Upravo svečanosti otvorenja ovih dvaju objekata, jednog od važnosti za mađarsku manjinu u Republici Hrvatskoj, a drugog za hrvatsku manjinu u Mađarskoj, rezultat su rada hrvatsko-mađarskog Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina

U Budimpešti je 6. ožujka održana 14. sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za praćenje provedbe Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Mađarske o zaštiti prava mađarske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Republici Mađarskoj, kojoj je dan prije, u ponedjeljak, 5. ožujka 2018., prethodilo svečano otvorenje nastavno-sportske dvorane Osnovne škole u Lugu, Republika Hrvatska, te Hrvatskog doma u Pečuhu, Mađarska.
Upravo svečanosti otvorenja ovih dvaju objekata, jednog od važnosti za mađarsku manjinu u Republici Hrvatskoj, a drugog za hrvatsku manjinu u Mađarskoj, rezultat su rada hrvatsko-mađarskog Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina. Tijekom boravka u Pečuhu, hrvatsko izaslanstvo obišlo je i zgradu Hrvatskog kazališta u Pečuhu, čije svečano otvorenje se očekuje uskoro. Građevinski radovi na zgradi su u potpunosti završeni, a trenutno se dovršava uređenje interijera te se postavlja tehnika.
14. sjednica hrvatsko-mađarskog Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina održana je , 6. ožujka u zgradi Parlamenta Mađarske Hrvatsko izaslanstvo predvodio je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i predsjedatelj hrvatskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora, a mađarsko izaslanstvo predvodio je gospodin Ferenc Kalmár, povjerenik ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske za razvoj politike susjedstva i predsjedatelj mađarskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora.
Tijekom ova dva dana hrvatsko-mađarskih manjinskih događanja, istaknuto je kako je suradnja u području kulture i obrazovanja tradicionalno dobra te ju je i nadalje važno nastaviti. U protekloj godini ostvareno je puno projekata važnih za manjine u obje države i stoga je 2017. godina bila jedna od najuspješnijih po pitanju realizacije preporuka hrvatsko-mađarskog Međuvladinog mješovitog odbora za nacionalne manjine.
Milas je kazao kako će se sljedeća, 15. sjednica hrvatsko-mađarskog MMO-a održati kroz godinu dana u Zagrebu.
(www.hrvatiizvanrh.hr”