U okviru Dana bit će dodijeljena Nagrada za životno djelo na području književnosti Balint Vujkov – Dida samoprijegornom promicatelju književne baštine i autoru nekoliko knjiga Naci Zeliću iz Zagreba, a Zavod će dodijeliti Nagradu „Emerik Pavić“ za najbolju knjigu u 2014., i prvi puta trijenalnu Nagradu „Iso Velikanović“ za najbolju knjigu proze 2012.-2014.

Trodnevna književna manifestacija, 14. Dani Balinta Vujkova – dani hrvatske knjige i riječi, koji će biti održani od 22. do 24. listopada 2015. u Subotici, ponudit će i ove godine bogati program.
Program „Narodna književnost u školi“, 22. listopada s početkom u 13 sati, u dvorani HKC „Bunjevačko kolo“ nudi operu za djecu „Šumska kraljica“ autora Franje Štefanovića (rođenog Petrovaradinca), u izvedbi članova dječjeg zbora „Bajićevi slavuji“ Niže muzičke škole „Isidor Bajić“ u Novom Sadu. Djeci će biti predstavljena i najnovija knjiga iz sakupljačkog opusa Balinta Vujkova „Lisica i kokoš“ koju je ilustrirala Ružica Miković-Žigmanov. Istoga dana navečer u 19 sati, u Hrvatskoj čitaonici (Bele Gabrića 21) bit će predstavljena knjiška produkcija vojvođanskih Hrvata 2014.-2015. uz razgovor.
Na stručno-znanstvenom skupu, koji će trajati dva dana, 23. i 24. listopada u čitaonici Gradske knjižnice Subotica, bit će predstavljen zbornik radova sa skupova 2013.-2014., a sudionici skupa će govoriti o temama vezanim uz značajne obljetnice hrvatskih književnika, o ratovima u književnosti Hrvata u Vojvodini kao i o istraživanjima s područja znanosti o književnosti, narodne književnosti, jezikoslovlja (dijalektologija), povijesti, kulturne povijesti. Skup se organizira u suradnji sa Znanstvenim zavodom Hrvata u Mađarskoj.

U petak, 23. listopada u okviru multimedijalne večeri u Velikoj vijećnici Gradske kuće, s početkom u 19 sati, bit će dodijeljena Nagrada za životno djelo na području književnosti „Balint Vujkov – Dida“ samoprijegornom promicatelju književne baštine i autoru nekoliko knjiga Naci Zeliću iz Zagreba, podrijetlom iz Subotice. Iste večeri Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata – dodijelit će Nagradu „Emerik Pavić“ za najbolju knjigu u 2014. i prvi puta trijenalnu Nagradu „Iso Velikanović“ za najbolju knjigu proze 2012.-2014.
U programu će nastupiti Pjevačka skupina „Zlatovez“ Muzičke škole Subotica i Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu „Concordia Discors“.
U okviru pratećeg programa Dana Balinta Vujkova, u čitaonici Gradske knjižnice bit će priređena izložba knjiške produkcije vojvođanskih Hrvata 2014./2015. godine. Dane Balinta Vujkova organizira Hrvatska čitaonica u suradnji s Gradskom knjižnicom Subotica i uz logističku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.
(ZKVH)