Solističkim recitalom u Palači Echenbach festival će otvoriti “jedna od najtalentiranijih mladih hrvatskih glazbenica”, sopranistica Evelin Novak

Festival hrvatske glazbe u Beču u svojem će trinaestom izdanju od 29. listopada do 26. studenoga kroz sedam koncerata istaknutih hrvatskih glazbenih umjetnika publici jedne od najvećih glazbenih metropola svijeta predstaviti vitalnu i raznoliku hrvatsku glazbenu baštinu, od izvorne tradicijske, preko jazz i klasične glazbe, do novih glazbenih podžanrova.
Misija je festivala predstaviti hrvatsku glazbu u svoj njezinoj širini, bogatstvu i raznolikosti, s posebnim naglaskom na mlade umjetnike. Na ovogodišnjem će festivalu biti održan jubilarni 150. po redu koncert u kontinuitetu – predstavio je u prestižnim bečkim koncertnim prostorima neke od velikana hrvatske glazbe kao što su Boško Petrović, Miljenko Prohaska, Arsen Dedić, pa Zagrebačka filharmonija, Zagrebački solisti, LADO.
Solističkim recitalom u Palači Echenbach festival će 29. listopada otvoriti “jedna od najtalentiranijih mladih hrvatskih glazbenica”, sopranistica Evelin Novak, prvakinja Berlinske državne opere, nova zvijezda europske i svjetske operne scene. Za bečku će publiku održati “Večer Lieda”, a pratit će ju jedan od najboljih njemačkih korepetitora, pijanist Matthias Samuil.
U jednom od najpoznatijih svjetskih džezističkih klubova Porgy & Bess nastupit će 31. listopada “stari festivalski gost i jedan od najtalentiranijih hrvatskih jazz glazbenika”, pijanist Matija Dedić.
U bečkom Hrvatskom centru ove godine održat će se dva koncerta. Prvi će, 9. studenoga, održati Trio Mate Matišića, a na drugom će se 22. studenoga predstaviti dvojica mladih umjetnika “Bow vs. Plectrum”.
Posebno mjesto u okviru festivala zauzima nastup Komornog orkestra Muzičke akademije Zagreb i Zbora Instituta za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta, uz mlade vokalne soliste 17. studenoga u crkvi Sv. Petra, Peterskirche. U samom srcu Beča, pod dirigentskom palicom Zorana Novačića taj će veliki izvođački aparat, među ostalim, praizvesti Novačićev “Magnificat” te, nakon više od dvjesto godina, izvesti sakralnu skladbu dubrovačkog plemića, političara i skladatelja s prijelaza 18. u 19. stoljeće Antuna Sorkočevića, “Tantum ergo”.
Festival će ove godine bečkoj publici predstaviti još jednu jedinstvenu mladu hrvatsku umjetnicu – Anu Vidović, briljantnu gitaristicu koja recitalima oduševljava publiku i glazbenu kritiku na svim kontinentima”, koja će nastupiti 24. studenoga u bečkom Konzerthausu.
Big Band Hrvatske radiotelevizije, koji se kontinuiranim sedamdesetogodišnjim djelovanjem ubraja u najdugovječnije big bendove na svijetu nastupit će u klubu Porgy & Bess 26. studenoga.
Program podupiru Ministarstvo kulture, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba i Zagrebačka županija.
(Hina)

Pratite