Brojnom slušateljstvu na skupu obratili su se prorektor prof. dr. Gabor Erdodv, zastupnik Hrvata u Mađarskom parlamentu Mišo Hepp, novoizabrani predsjednik Hrvatske državne samouprave Ivan Gugan, te vlp Gordan Grlić Radman

Na Institutu za slavistiku i baltističku filologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta Eotvos Lorand, održan je 3. prosinca međunarodni znanstveni skup koji je okupio akademike, ugledne jezikoslovce i lektore te druge jezične eksperte dviju država. Dvodnevnu konferenciju organizirao je dr. Stjepan Lukač, sveučilišni profesor i ravnatelj Instituta dok su se brojnom slušateljstvu obratili prorektor prof. dr. Gabor Erdodv, zastupnik Hrvata u Mađarskom parlamentu Mišo Hepp, novoizabrani predsjednik Hrvatske državne samouprave Ivan Gugan, te vlp Gordan Grlić Radman.

Imajući u vidu činjenicu da je studij hungarologije u Zagrebu započeo radom 1994., a 2007. i u Osijeku, kao i to da je na najuglednijem mađarskom sveučilištu tijekom 19. i 20. stoljeća, dakle pune 44 godine, postojala samostalna hrvatska katedra, vlp Grlić Radman smatra potrebnim ponovno institucionalno oživljavanje Katedre za hrvatski jezik i književnost u Budimpešti.

Kao što znamo, početci slavistike na ovom fakultetu sežu od 1849., kada je ministar Leopold Leo Thun, uveo značajne reforme u čitavom školskom sustavu Habsburške Monarhije. U okviru tih reformi započela su, spomenute godine, i predavanja iz slavistike.
Do prije Drugog svjetskog rata najjaču poziciju imala je kroatistika budući je 1894. u Budimpešti bila osnovana samostalna Katedra za hrvatski jezik i književnost. Nakon što je u Zagrebu, 1880., osnovan lektorat za mađarski jezik, a potom, 1892., i Katedra za mađarski jezik i književnost. Godine 1938. na Budimpeštanskom sveučilištu prestala je s djelovanjem Katedra za hrvatski jezik i književnost.
U sklopu Konferencije, predstavljane su knjige djelatnika Katedre za slavensku filologiju ELTE-a, Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje iz Zagreba, Filozofskog fakulteta iz Osijeka i Nakladničke kuće „Croatica” d.o.o. iz Budimpešte u knjižnici Instituta za slavensku filologiju ELTE-a.
Predstavljanju su, uz sudionike i goste kroatističkog skupa, nazočili članovi hrvatske zajednice, studenti slavistike, a u ime VRH Budimpešta nazočan je bio mr. sc. Berislav Živković, prvi tajnik.
(VRH Budimpešta)