Trodnevni rovinjski susret održat će se u organizaciji HKD-a Franje Glavinića i rovinjskoga Ogranka Matice hrvatske, a pod pokroviteljstvom Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Matice hrvatske, Ministarstva kulture i Grada Rovinja

U organizaciji HKD-a Franje Glavinića i rovinjskoga Ogranka Matice hrvatske, a pod pokroviteljstvom Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Matice hrvatske, Ministarstva kulture i Grada Rovinja, u Rovinju će se 22., 23. i 24. listopada održati Dvanaesti susret književnika hrvatskih manjina s književnicima u Republici Hrvatskoj.
Promicati književno i ostalo stvaralaštvo Hrvata, posebno onih izvan domovine, znači otkrivati hrvatsku dušu, a ta anima croatorum, najčešće je velika, hrabra i plemenita jer je spremna na ljubav i opraštanje, jer joj je neprihvatljiva mržnja koja razara sreću i mir ljudi.
Osim što književno stvaralaštvo naših iseljenika već dugo učinkovito obogaćuje hrvatsku kulturu, ta riječ na materinskome jeziku u tuđini jest ona trajna i zlatna nit koja svaki narod povezuje u neraskidivo zajedništvo, a u manjinskom okruženju povezuje čitavu manjinsku zajednicu, izgrađuje i održava njezinu svijest o pripadnosti – ističu organizatori.
(mcc.croatica.hu)