Slavni izumitelj 24. siječnja 1906. godine patentirao je svoju prvu mehaničku olovku. Rođen na području današnje Slovačke, Penkala je bio poljsko-nizozemskog porijekla. Doselio je u Zagreb, ali izabrao je biti Hrvat te promijenio ime u Slavoljub

Slavni izumitelj Eduard Slavoljub Penkala 24. siječnja 1906. godine patentirao je svoju prvu mehaničku olovku. Rođen na području današnje Slovačke, Penkala je bio poljsko-nizozemskog porijekla. Doselio je u Zagreb, ali iako nije rođen u Hrvatskoj, Penkala je izabrao biti Hrvat te je promijenio ime u Slavoljub. Nakon niza patenata počeo je s proizvodnjom svojih naprava. Godine 1911. otvorio je tvornicu u Branimirovoj ulici u suradnji s Edmundom Mosterom s kojim ima poduzeće Penkala-Moster.

Penkala je svojedobno imao čak 800 zaposlenih radnika u tvornici i izvozio je u 70 zemalja svijeta, pa je njegovo poduzeće u to doba bilo jedno od najvećih proizvođača pisaćeg pribora u svijetu.

Usporedno sa širenjem tvornice, Penkala nastavlja rad na izumima od kojih ćemo spomenuti: nalivpero s krutom tintom, termos-bocu i termofor, rotacijsku četkica za pranje zubi, džepnu baterijsku lampu, deterdžent za pranje rublja, prislušni uređaj i mnogi drugi. Također je usavršio gramofonsku iglu i gramofonski uređaj te je u svojoj tvornici počeo lijevati prve gramofonske ploče.

Bavio se i zrakoplovstvom, patentirao je zračni jastuk, a još 1910. izrađuje zrakoplov po svojim nacrtima, iste godine na njemu leti prvi hrvatski pilot Dragutin Novak. Za vrijeme gradnje zrakoplova izgradio je hangar na vojnom vježbalištu u Črnomercu i tako otvara prvu zračnu luku u Hrvatskoj.

Slavoljub Penkala umro je prerano, u 51. godini života u Zagrebu, od upale pluća.
(www.laudato.hr)