Na festivalu će biti prikazano jedanaest domaćih i inozemnih filmova po izboru selektorice Rade Šešić, Bjelovarčanke koja živi i radi u Nizozemskoj. Rada Šešić je dokumentaristica i ugledna suradnica mnogih svjetskih festivala dokumentarnog filma (IDFA Amsterdam, IFFR Rotterdam, SFF Sarajevo, Mumbai, Krakow, Zagreb…)

11. DOKUart međunarodni festival dokumentarnog filma u Bjelovaru bit će održan od 8. do 14. listopada. U glavnom festivalskom programu u sedam dana bit će prikazano 11 domaćih i inozemnih filmova po izboru selektorice Rade Šešić, Bjelovarčanke koja živi i radi u Nizozemskoj.
Rada Šešić je dokumentaristica i ugledna suradnica mnogih svjetskih festivala dokumentarnog filma (IDFA Amsterdam, IFFR Rotterdam, SFF Sarajevo, Mumbai, Krakow, Zagreb…).

Festival donosi 6 hrvatskih premijera, a otvara ga jedna od njih – mađarski film „Titita“ Tamasa Almasija, jednog od najpoznatijih mađarskih filmskih redatelja, koji će biti i gost festivala. Također, premijerno će biti prikazani i njemačko-argentinski film „Naš posljednji tango“, austrijski „Mujezin“, „Češki labud“ iz Poljske, nizozemski „Ja sam Alice“, te hrvatski „Sindrom 17“.

Festival će imati i bogat popratni program. Uz 500. obljetnicu smrti Hieronymusa Boscha, a u suradnji s Gradskim muzejom Bjelovar publici se predstavlja film nizozemskog autora Pietera Van Huystea – Hieronymus Bosch – vražji dodir. U suradnji s Narodnom knjižnicom Petar Preradović, hrvatska muzikologinja, doc.dr. sc. Irena Paulus, na susretu pod nazivom „Glazbom kroz film“, otkriva ulogu glazbe u filmu. Osim posebnih projekcija u malom, intimnom kinu – DOKUbusu, kao i projekcija u alternativnim prostorima uoči, za vrijeme i nakon festivala, DOKUart tradicionalno gostuje i na selu. Ovaj put u Općini Štefanje.

Sastavni dio festivala je i Mali DOKUart koji već devetu godinu nagrađuje dokumentarne filmove osnovnoškolaca, DOKUradionica za osnovnoškolce s uglednim predavačima: Damirom Čučićem i Borisom Poljakom, predavanja uglednih dokumentarista, projekcije za bjelovarske osnovce i srednjoškolce…

Jedanaestu godinu ustrajnog rada na očuvanju publike DOKUart nastavlja u kino dvorani Kulturnog i multimedijskog centra u Bjelovaru, gdje festivalska publika može uživati u filmovima, u idealnim uvjetima digitalne kino dvorane.

Organizator je Udruga za promicanje kulture DOKUart, a festival se održava uz pokroviteljstvo Grada Bjelovara i Hrvatskog audiovizualnog centra, te uz podršku Hrvatskog filmskog saveza.

Sve informacije o festivalu možete vidjeti na www.dokuart.hr, kao i na službenoj facebook stranici DOKUart Festival dokumentarnog filma. (Culturenet.hr)