Hrvatski i međunarodni glazbenici izvest će u studenome deset koncerata, a Festival će početi znanstveno-muzikološkim simpozijem “Luka Sorkočević – komponirajući diplomat iz Dubrovnika u Beču” te koncertom ansambla Antonio Sorgo u Austrijskoj akademiji znanosti 

Deseto izdanje Festivala hrvatske glazbe u Beču, tijekom kojega će hrvatski i međunarodni glazbenici izvesti deset koncerata, održat će se od 4. studenoga do 7. prosinca, najavili su organizatori na konferenciji za novinare održanoj u Beču.
Festival će početi znanstveno-muzikološkim simpozijem “Luka Sorkočević – komponirajući diplomat iz Dubrovnika u Beču” te koncertom ansambla Antonio Sorgo u Austrijskoj akademiji znanosti gdje će se nakon koncerta održati i turistička prezentacija Dubrovnika, rekao je voditelj MIC-a i umjetnički ravnatelj festivala Davor Merkaš.
“Festival nije samo deset koncerata u različitim glazbenim dvoranama, nego mnogo više od toga – predstavljanje Hrvatske, njezinih ljepota i bogate glazbene raznolikosti”, rekao je Merkaš.

“U proteklih devet godina festivala održano je 109 glazbenih priredbi na kojima je nastupalo više od tisuću renomiranih glazbenika iz Hrvatske i inozemstva koji su austrijskoj publici predstavili djela hrvatskih skladatelja i širok raspon svih žanrova glazbe od klasične, tradicionalne do jazz, popa te izvorne hrvatske klapske baštine”, dodao je.
Ovogodišnji program nudi široki spektar glazbenih priredbi na kojima će nastupiti poznati glazbenici i ansambli, među kojima su koncert “Cantus 3” Vesne Pisarović i Jazzpool NRW-a, zatim koncert pijanistice Nataše Veljković koja će izvoditi djela hrvatske skladateljice Dore Pejačević, kao i koncertii ansambla Cantores Maruli i gitarista Srđana Bulata. U sklopu festivala je i koncert Parnog valjka te koncert u sklopu projekta Europske komisije “Kultura 2007.-2012.” pod nazivom “Minstrel” na kojemu će uz hrvatske glazbenike nastupiti i glazbenici iz još nekoliko europskih zemalja. Završni koncert, u nedjelju 7. prosinca održat će Tamara Obrovac Quartet.
“Ponosni smo na desetu godišnjicu Festivala hrvatske glazbe jer smo uspjeli u Beču održati i usustaviti kontinuitet u promociji hrvatske glazbe na najvišoj mogućoj razini”, izjavio je ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb Josip Nalis koji će na festivalu ravnati koncertom Hrvatskog komornog orkestra sa solisticom flautisticom Renatom Penezić.
“Ta glazbena manifestacija razvila se u super festival”, ocijenio je hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota. “To je prezentacija Hrvatske, ali i obogaćenje bečke kulturne scene hrvatskom glazbom”, rekao je Bakota izrazivši nadu da će koncerti naići na velik odaziv bečke publike.
Na konferenciji za novinare u hrvatskom veleposlanstvu u Beču dvije skladbe izvela je hrvatska pjevačica rumunjskog podrijetla Christina Uikiza. (Hina/Culturenet)