160 godina od rođenja Nikole Tesle i 110 godina od smrti Slave Raškaj ujedno je i 1. Festival svjetla i vode, znanosti i umjetnosti, koji se održao u Ozlju

160 godina od rođenja Nikole Tesle i 110 godina od smrti Slave Raškaj ujedno je i 1. Festival svjetla i vode, znanosti i umjetnosti, koji se održao u subotu, 9. srpnja, u Ozlju.
Program je potaknuo ponovno oživljavanje međunarodne likovne kolonije posvećene Slavi Raškaj na kojoj su cijenjena imena hrvatske likovne scene započela svoje umjetničke karijere. Obasjani Teslinim svjetlom na originalnim vidikovcima Slave Raškaj, posebno pripremljenim za umjetničko stvaranje. Program potpisuju: Zavičajni muzej Ozalj, ULAK, Novi svijet-KA Urbani.
Službeni program započeo je rutom znanosti i umjetnosti: Teslinim svjetlom tragovima Slave Raškaj. Rad međunarodne kolonije počeo je u jutarnjim satima. U sklopu večernjeg programa, nakon izložbe radova s kolonije, bi je poseban je događaj. Projekcija filma Nijagara i umrežena projekcija Ozalj postale su dio međunarodnog povezivanja u posebnoj suradnji Centra Novi svijet-KA Urbani kao udruge članice međunarodnog klastera Putevima Tesle.
Simultane projekcije održane su u znanstvenom centru Nikola Tesla – Wardenclyffe, New York (USA), na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu (Srbija), Starom gradu Ozlju s pogledom na Munjaru Ozlju (Hrvatska), HE Jaruzi (Hrvatska), Sveučilišnoj knjižnici Maribor (Slovenija). Autori filma su Milica Lapčević, Danijel Rotbart. Film sadrži i odlomak iz govora Nikole Tesle na otvaranju hidroelektrane na Nijagarinim vodopadima, 12.01.1897.
(Culturenet.hr)