„Proces uključivanja među najbolje europske muzeje iznimno je zahtjevan. Ideja projekta predstavlja se u mnogobrojnim dokumentima, nakon čega slijedi posjet jednog od članova žirija i upravo on bude ključan za ulazak u finale. Tako je tekao i naš put, nije bilo lako, ali nominacija nam je pokazala koliko smo dobro izveli ovaj zahtjevan i veliki projekt“, rekla je Melita Polić, ujedno i idejna začetnica jedinstvenoga europskog Muzeja masline koji je ušao u nominaciju za prestižnu ovogodišnju nagradu European Museum of the Year Award.
„Članica žirija bila je nakon posjeta Klisu vrlo ugodno iznenađenja razinom interpretacije u čitavom kompleksu, a ponajviše načinom na koji smo uspjeli dočarati važnost masline i maslinova ulja. Jedan od ciljeva Vijeća Europe, koje je pokrovitelj ove prestižne nagrade, je približavanje kulturne baštine svim razinama posjetitelja i omogućavanje da ta kulturna baština postane dijelom i lokalne zajednice. Sve je to prepoznato u projektu Muzeja masline, zbog čega smo dobili brojne pohvale prilikom završne ceremonije dodjele nagrada“, dodaje Melita Polić, hrvatska poduzetnica rođena u Dubrovniku.
Djetinjstvo je provela na otoku Mljetu koji je u to vrijeme bio izoliran i loše povezan s kopnom, a ljubav prema maslinarstvu i vinogradarstvu stekla je već kao mala od svojih roditelja koji su uzgajali masline i vinovu lozu. Diplomirala je kroatistiku na Filozofskome fakultetu u Zagrebu i postala stipendistica Croatian Scholarship Funda iz San Ramona koji su osnovali hrvatski iseljenici podrijetlom s otoka Mljeta. Nakon povratka u Split, sa suprugom Andrijom Polićem osniva projekt Stella Croatica na Klisu u sklopu kojeg je i Muzej masline, a koji je proizišao iz neizmjerne ljubavi prema tradiciji supružnika.
„Naslijedila sam obiteljski maslinik na Mljetu, što me dodatno potaknulo da ostvarim ideju o prostoru u sklopu kojeg bi se mogla ispričati priča o važnosti masline i maslinarstva u Dalmaciji. Maslinarstvo u Dalmaciji bilo je iznimno važno u životima mnogih obitelji. Maslina je bila poput majke koja je uvijek pružala puno toga bez očekivanja i dobivanja zauzvrat. Maslinovo ulje od pamtivijeka nazivamo ‘tekućim zlatom’ na ovim prostorima jer je bilo dragocjeno i koristilo se kao hrana, lijek, ali i gorivo. Na tim temeljima stvoren je i ovaj muzej, ali i cijela tvrtka koja koristi maslinovo ulje u brojnim proizvodima, kako onima gastronomskog tipa, tako i u dodacima prehrani te prirodnoj kozmetici“, ispričala je Melita Polić.
Muzej masline je kruna svega što maslina jest i što maslina znači; život, vjeru, nadu, snagu i mir
U SURADNJI S ISTINSKIM STRUČNJACIMA
Projektu osnivanja Muzeja masline prethodili su brojni izazovi – prije svega financijski.
„Izgraditi i opremiti muzej nije nimalo jeftino. Uz pomoć EU fondova 2018. godine uspješno je izgrađeno nekoliko prostorija u sklopu kompleksa Stella Croatica, od čega je jedna izdvojena za budući Muzej masline. Idući veliki problem bio je pronaći prave ljude koji će priču o maslini ispričati uz jedinstveni dizajn na razini najboljih europskih muzeja. Takve ljude nije bilo tako lako pronaći, zbog čega je projekt kao ideja tinjao nekoliko godina, sve dok nismo našli istinske stručnjake za dizajn malih tematskih muzeja“, naglašava voditelj poslovanja Marin Jerković te dodaje kako prilikom osmišljavanja postava Muzeja masline nisu ništa htjeli prepustiti slučaju, već su se obratili domaćim stručnjacima iz raznih područja. Što se tiče povijesnog konteksta maslinarstva i prerade maslina, uvelike su im pomogli djelatnici Arheološkog i Etnografskog muzeja u Splitu. Uz njihove savjete i pomoć u sažimanju opsežne građe uspijevaju dizajnerima muzeja osigurati tekstualni okvir u koji su oni uklopili svoju kreativnost.
„Budući da je agencija koja je bila zadužena za dizajn smještena u Francuskoj, bilo je važno najprije ih pozvati da sve vide uživo, a u konačnici najvažnije je bilo da osjete što za Hrvate, posebno Dalmaciju, znači maslina i maslinovo ulje kako bi oni tu tradiciju koju mi živimo mogli pretočiti u vizualni dizajn. S odmakom od dvije godine, može se reći da smo svi skupa napravili izvrstan posao“, dodao je Jerković.
JEDINSTVENI MUZEJSKI PROSTOR U EUROPI
„Muzej je tematski podijeljen u nekoliko cjelina. U uvodnom dijelu obrađen je povijesni razvoj maslinarstva na Mediteranu, s posebnim osvrtom na arheološke predmete koji su bili vezani uz maslinovo ulje. Možda i nije toliko poznata činjenica da se stablo masline na područje Mediterana proširilo s područja današnje Sirije te je postalo važan dio kulture mnogobrojnih mediteranskih naroda, uključujući i Hrvatsku. Želja nam je bila prikazati dokaze koji potvrđuju važnost masline i maslinova ulja i u egipatskoj, grčkoj i rimskoj kulturi. Kako bismo lakše uspjeli u tome, Arheološki muzej u Splitu ustupio nam je predmete koji dočaravaju taj utjecaj masline – ponajviše se tu radi o balzamarijima, uljanicama i amforama. U ovom dijelu muzeja nailazimo i na raritetan dio naše tradicije, koji je posjetiteljima iznimno zanimljiv, a riječ je o tradicionalnom načinu prerade maslina. Uz brojne predmete koji se nalaze u ovom dijelu (stare klompe, košare, ‘škale’ itd.) pokušavamo posjetiteljima dočarati koliko je zapravo bilo zahtjevno preraditi maslinovo ulje dok još nije bilo strojeva u širokoj upotrebi. Kada im naš stručni vodič opisuje cijeli proces, vizualno je popraćen u muzeju te tek tada posjetitelj može cijeniti trud i upornost koji su naši preci ulagali u proizvodnju ‘tekućeg zlata’“, objasnio je Marin Jerković.
Drugi dio Muzeja masline posvećen je morfološkim karakteristikama masline kao stabla te najznačajnijim sortama masline u Hrvatskoj kako bi se posjetiteljima moglo objasniti koliko određene specifičnosti masline utječu na senzorski profil maslinova ulja. Naime, maslina nije zahtjevno stablo i daje plod bez prevelikog ulaganja i truda oko njega, zbog čega se često uspoređuje s majkom. Zanimljiv je podatak da je potrebno otprilike sedam godina da nova maslina urodi plodom, kao i onaj da maslina vrlo teško podnosi niske temperature, zbog čega se rijetko nalazi izvan obalnog pojasa.
U ovome dijelu muzeja prikazane su najznačajnije sorte maslina u obje regije, a najstarijoj maslini u Dalmaciji, onoj u Kaštelima, dodijeljen je izdvojeni dio. Posjetitelje potiču da posjete to drvo staro više od 1500 godina.
U srednjem dijelu muzeja nalazi se videosoba u kojoj posjetitelji mogu pogledati film koji prezentira kulturološki aspekt branja maslina. Branje maslina je i danas, kao i nekad, događaj koji služi kao svojevrsni „izgovor“ za okupljanje obitelji, ističu u Muzeju masline.
Stare klompe, košare, kameni mlin i škale/ljestve dočaravaju koliko je nekad bilo zahtjevno preraditi maslinovo ulje
Četvrti dio muzeja donosi priču o modernim načinima branja, preradi maslina i skladištenju maslinova ulja kako bi se osigurala maksimalna kvaliteta ulja. Uz primjere iz prakse u kontekst se stavljaju nekadašnji načini prerade i današnji pa je zanimljivo vidjeti kako su starije generacije pokušavale doskočiti oksidaciji maslina „toćajući“ masline u slanoj vodi kako bi ih konzervirali dok su čekali svoj red za preradu ispred uljare. Posjetitelji u sklopu edukativne radionice uče prepoznati kvalitetne vrste ulja i njegovo blagotvorno djelovanje na zdravlje i ljepotu.
Muzej masline nalazi se u središnjem dijelu kompleksa Stella Croatica kojemu je cilj prezentirati prirodnu, kulturnu i gastronomsku baštinu Dalmacije. Posjetitelji pri obilasku u proizvodnim prostorijama mogu svjedočiti ručnoj izradi tradicionalnih delicija, a tu je i destilerija na otvorenom te botanička zbirka postavljena u suradnji s Botaničkim vrtom u Zagrebu.
Masline su se nekada obrađivale ručno, a proces je trajao danima
U DRUŠTVU NAJBOLJIH SVJETSKIH MUZEJA
Od prapovijesnog vremena maslina se veže uza život i kulturu Sredozemlja. Maslinovim uljem se liječilo, u uljanicima je davala svjetlost, prehranjivala brojne obitelji, a veliki rimski pjesnici slave maslinu kao simbol moći, plodnosti i ljubavi.
„Kada djetinjstvo provedete na otoku kao najmlađa kći u obitelji poljoprivrednika i težaka, o maslini razmišljate kao o sestri; s njom živite i njoj se priklanjate, sve boli liječite maslinovim uljem, svako jelo obogaćujete kapima maslinova ulja. Nakon što sam zbog prerane smrti oca naslijedila maslinik, počela sam razmišljati kako bi bilo lijepo maslinovu ulju dati neki drugi značaj, pokloniti ga dragim ljudima, poslati ga u svijet kao zahvalu, znak pažnje, suvenir. Muzej masline je kruna svega što maslina jest i što maslina znači; život, vjeru, nadu, snagu i mir“, naglasila je Melita Polić te dodala kako je maslinovo ulje davno prije u Hrvatskoj trebalo biti prepoznato kao gastronomski suvenir i prilika za pozicioniranje važnog dijela baštine.
OBLICA, DROBNICA, LEVATINKA
U Muzeju masline prikazane su i najznačajnije sorte u Hrvatskoj, dominantne u Istri i Dalmaciji – oblica, drobnica i levantinka.
Cilj je bio objasniti posjetiteljima kako sorta uz klimu, tlo i ostale značajke igra vrlo važnu ulogu u senzornom profilu maslinova ulja.
„Hrvatska je minoran čimbenik u kvantitativnoj proizvodnji maslinova ulja u svijetu na godišnjoj razini, no upravo hrvatska ulja redovito osvajaju najprestižnije nagrade za kvalitetu. Svijest o važnosti održavanja razine kvalitete prisutna je u brojnih malih proizvođača, što bi s vremenom zasigurno moglo pridonijeti pozicioniranju našeg ulja još više na svjetskoj razini“, zaključila je Melita.
Tekst: Jelena Badovinac
Foto: Stella Croatica i Pixsell