Zvizdan ušao u službenu selekciju 68. Cannesa

4 min čitanja

Dugometražni igrani Dalibora Matanića prvi je hrvatski film uvršten u službeni program Cannesa od hrvatske neovisnosti naovamo. Žirijem programa ove godine predsjeda glumica i redateljica Isabella Rossellini

Dugometražni igrani film ‘Zvizdan’, autora Dalibora Matanića i producentice Ankice Jurić Tilić, uvršten je u službeni natjecateljski program ‘Un Certain Regard’ 68. filmskog festivala u Cannesu. ‘Zvizdan’ je prvi hrvatski igrani dugometražni film uvršten u službeni program Cannesa od hrvatske neovisnosti naovamo. Žirijem programa ove godine predsjeda glumica i redateljica Isabella Rossellini.
‘Zvizdan’ se događa u tri različita desetljeća, u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem, te prati tri ljubavne priče o zabranjenoj ljubavi. Glavne uloge igraju Tihana Lazović i Goran Marković, a uz njih u filmu glume i Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković. Direktor fotografije je Marko Brdar, a montažer Tomislav Pavlic. Producentica je Ankica Jurić Tilić, koproducenti su Petra Vidmar, Frenk Celarc, Nenad Dukić i Miroslav Mogorović, skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, dizajner zvuka Julij Zornik, scenografiju potpisuje Mladen Ožbolt, kostimografkinja je Ana Savić Gecan, a majstorice maske su Mojca Gorogranc Petrushevska i Talija Ivančič. Snimatelj tona je Mladen Pervan, a pomoćnik režije Dragan Jurić.
Film, koji će svoju svjetsku premijeru doživjeti upravo na 68. Cannesu, nastao je u produkciji zagrebačke Kinorame, a koproducenti filma su slovenska filmska kuća Gustav film i SEE Film Pro iz Srbije. Razvoj projekta podržali su Hrvatski audiovizualni centar i program MEDIA, a proizvodnju Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar, Viba Film Ljubljana i europski fond Eurimages. Distributer filma je 2i Film, dok je za međunarodni plasman i prodaju zadužen Cercamon.
Od 1991. naovamo, u različite programe Cannesa uvršteno je pet domaćih naslova. Kratkometražni igrani film Ciao Mama (2009.) redatelja Gorana Odvorčića prikazan je u službenoj konkurenciji kratkometražnih filmova, u „Tjednu kritike“ prikazani su kratkometražni igrani film Tulum u režiji Dalibora Matanića (2009.), dugometražni dokumentarni film Posljednja ambulantna kola Sofije u režiji Iliana Meteva (2012.) u njemačko-bugarsko-hrvatskoj koprodukciji i kratkometražni igrani film njemačko-hrvatske koprodukcije Kokoška u režiji Une Gunjak. Kratkometražni igrani film Suša (2003.) Dalibora Matanića prikazan je u selekciji „Quinzaine des réalisateurs“ („15 dana autora“).
Osnovan 1946. godine, filmski festival u Cannesu danas je najprestižniji filmski festival u svijetu – i po broju prijavljenih naslova koji kandidiraju za uvrštenje kao i po međunarodnim odjecima kroz kritiku, distribuciju i daljnju festivalsku razmjenu. Njegovo 68. izdanje održat će se od 13. do 24. svibnja. „Un Certain Regard“ dio je službenog natjecateljskog programa festivala usmjeren otkrivanju novih redateljskih poetika i estetika.
Jedini hrvatski film prikazan dosad u ovoj prestižnoj selekciji bio je Samo jednom se ljubi Rajka Grlića i to davne 1981. godine.
Hrvatski film na ovogodišnjem Cannesu nastavak je niza gostovanja domaćih djela na važnim festivalima tijekom proteklih 10 mjeseci. Prisjetimo se nekolicine: prošlogodišnje prve nagrade Karlovih Vara u kategoriji kratkog dokumentarnog filma za Autofocus Borisa Poljaka, nagrade venecijanskog festivala za Takva su pravila Ognjena Sviličića, kasnije najboljeg redatelja u Varšavi, te dobitnika Grand Prixa u Stockholmu i Les Arcsu. Kratkometražni film ‘Kokoška’ Une Gunjak u koprodukciji Siniše Juričića (Nukleus) osvojio je EFA nagradu kao najbolji europski kratki film 2014. godine (60 festivala, 22 nagrade). Kosac Zvonimira Jurića počeo je festivalski život u službenoj konkurenciji Toronta, dok su ‘Cure – Život druge Andee Štake’ i ‘Otok ljubavi’, film Jasmile Žbanić, premijerno prikazani u Locarnu.
(HAVC)

Podijeli ovaj članak
Skip to content