Znanstvenim simpozijem Napredak slavi 120 godina kulturnog i prosvjetiteljskog rada

4 min čitanja

Međunarodni znanstveno-stručni simpozij pod nazivom “Kultura i identitet Hrvata u Bosni i Hercegovini s posebnim osvrtom na rad i djelovanje HKD “Napredak” (1902.-2022.)” održava se od 22. do 24. rujna u Sarajevu povodom obilježavanja 120 godina od utemeljenja Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”

 

Međunarodni znanstveno-stručni simpozij pod nazivom “Kultura i identitet Hrvata u Bosni i Hercegovini s posebnim osvrtom na rad i djelovanje HKD “Napredak” (1902.-2022.)” održava se od 22. do 24. rujna u Sarajevu povodom obilježavanja 120 godina od utemeljenja Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”.

U radu simpozija sudjeluju istaknuti pojedinci, znanstvenici, profesori i kulturni djelatnici. Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” od utemeljenja 1902. pa do danas postalo je i ostalo sjecište kulturnog i intelektualnog života Hrvata, ali i mnogih drugih na ovim prostorima.

Dugogodišnji predsjednik HKD “Napredak” Franjo Topić kazao je da 120 godina postojanja HKD “Napredak” već samo po sebi zaslužuje veliki respekt.

– U ovoj zemlji se mnoge stvari brzo mijenjaju, tako da je i Društvo prošlo četiri, pet država. Ono što je važno “Napredak” je postao vrlo velik, vrlo važan. Ne samo za Hrvate Bosne i Hercegovine nego i Hrvatske, a i za Bosnu i Hercegovinu – kazao je Topić, naglasivši ulogu Društva u stvaranju kulturne slike BiH.

Osvrnuvši se na početke HKD “Napredak” Topić je naveo da je 1902. bilo samo dva posto pismenih ljudi, te istaknuo da je “Napredak” puno učinio za opismenjavanje ljudi te samim tim i razvoj zemlje.

– Razvoj jedne zemlje zavisi od ljudi, od škole, od znanja – mišljenja je Topić.

Aktualni predsjednik HKD “Napredak” Nikola Čiča istaknuo je da “Napredak” ove godine slavi značajan jubilej te je tom prilikom organizirano niz manifestacija tijekom cijele godine čija je kruna organiziranje simpozija i Svečana akademija koja će biti održana 22. rujna u Narodnom pozorištu Sarajevo.

– Kroz simpozij želimo rasvijetliti samo mali djelić onoga što je HKD “Napredak” radio za dobrobit svih naroda i građana Bosne i Hercegovine, kao i kolika je uloga temeljnih ustanova kulture kao što su Napredak, Preporod, La Benevolencija, Prosvjeta na razvijanju društvenog, a mogu slobodno reći i gospodarskog, obrazovnog i svakog drugog segmenta u BiH – naveo je Čiča, dodavši da je simpozij okupio eminentne stručnjake koji će dati mali osvrt na sve što se događalo u 120 godina, kazao je  aktualni predsjednik.

Izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova R Hrvatske Vanda Babić Galić u pozdravnom obraćanju navela je da će Vlada Republike Hrvatske nastaviti pomagati projekte HKD “Napredak”.

– HKD “Napredak” nije samo obično kulturno društvo, već je kulturni gigant. Da bismo to ostali trebamo zajedno raditi na boljim projektima – kazala je Babić Galić, ocijenivši da je današnji znanstveni skup okupio važne i vrijedne znanstvenike iz Hrvatske i BiH, zajedno sa prijateljima iz Italije.

– “Napredak” je uvijek činio dobro, uvijek je povezivao, i sigurna sam da će ostati tako – istaknula je Babić Galić.

 

Tekst i foto FENA/ https://www.hkdnapredak.com/

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content