Znanstvenik Marin Soljačić je novi Nikola Tesla

3 min čitanja

Fizičar koji je 90-ih diplomu stekao na prestižnom MIT-u nastavio je raditi na tom sveučilištu i postigao rezultate

Hrvatski fizičar dr. Marin Soljačić i njegovi suradnici s Massachusetts Institute of Technology (MIT) otkrili su novi svjetlosni fenomen. To otkriće, objavljeno u novom broju vodećeg znanstvenog časopisa Nature, moglo bi dovesti do razvoja novih tipova lasera i senzora.

– Na taj novi fenomen nabasali smo gotovo slučajno. Tražili smo nešto drugo, a otkrili fenomen koji nas je iznenadio – rekao nam je Marin Soljačić, redoviti profesor fizike na MIT-u.

– Zamislite materijal koji ima svojstvo da je širenje svjetla u njemu iz ovog ili onog razloga zabranjeno. Kada svjetlo naiđe na površinu takvoga materijala, nema izbora nego da se reflektira. Sva ogledala na svijetu koja smo dosad koristili i poznavali implementirana su na taj način – rekao je Soljačić.

Primjena u laserima
– Mi smo otkrili potpuno drukčiju vrstu ogledala, koje reflektira svjetlost ne zato jer je širenje svjetla zabranjeno nego zato jer svjetlo eliminira vlastito širenje – objasnio je Soljačić otkriće koje je MIT jučer predstavio kao “glavnu priču” na svom portalu.

– Vjerujemo da će uslijediti primjena našeg otkrića. Kad god netko otkrije bitno drugačiji, novi znanstveni fenomen, to gotovo uvijek omogući neke nove primjene. Sustavi srodni našemu momentalno se koriste za određene vrste lasera, također i kemijskih senzora, pa se može očekivati da će naš fenomen u tome koristiti – rekao je Soljačić.

– No mi smo u ovom trenutku fokusirani na novu znanost o fenomenu koji smo otkrili – dodao je Soljačić.

Otkriće hrvatskog znanstvenika i njegovih kolega komentirali su znanstvenici koji nisu sudjelovali u istraživanju. – Ovo je jako važan rad jer predstavlja novu vrstu ogledala koje u principu savršeno reflektira svjetlost – izjavio je A. Douglas Stone, profesor fizike na Sveučilištu Yale.

Marin Soljačić (39) rođen je u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu i popularni MIOC. Diplomirao je fiziku i elektrotehniku na MIT-u, a magistrirao kod nobelovca Franka Wilzeka na Princetonu. Nakon što je 2000. godine na Princetonu doktorirao, vratio se na MIT.

– Mislim da je MIT jedinstveno mjesto na svijetu jer svi smo usmjereni na cilj. Ne postoji uvriježeni način ponašanja, zabranjene teme ili prelude ideje – objašnjava.

Prestižna ekipa
Šoljačić je 2011. postao jedan od najmlađih redovitih profesora na MIT-u, jednom od najboljih svjetskih sveučilišta na području prirodnih i tehničkih znanosti. MIT je dosad dao 78 nobelovaca.

Marin Soljačić diljem svijeta postao je poznat nakon što je 2006. godine predstavio Witricity, koncept bežičnog prijenosa energije na sobnoj udaljenosti, zbog čega su ga mediji prozvali “novim Teslom”.
(Tanja Rudež/Jutarnji list)

Podijeli ovaj članak
Skip to content