ZKVH objavio zbornik Misaona popudbina Tome Vereša

3 min čitanja

Zbornik sabire, 16 radova na 240 stranica podijeljenih u četiri tematska bloka, e s međunarodnog filozofsko-znanstvenog skupa posvećenog jednom od najznačajnijih intelektualaca što ga je Subotica imala u XX. stoljeću i jednog od najumnijih Hrvata iz Vojvodine

U nakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, iz tiska je koncem prošle godine izašao Zbornik radova s međunarodnog filozofsko-znanstvenog skupa „Misaona popudbina Tome Vereša“, održanog u Subotici prije četiri godine. Naime, spomenuti je skup priređen u prosincu 2012. godine u povodu obilježavanja deset godina od smrti Tome Vereša, jednog od najznačajnijih intelektualaca što ga je Subotica imala u XX. stoljeću i jednog od najumnijih Hrvata iz Vojvodine u istome razdoblju.

I sada valja osvijestiti kako je ovaj učeni dominikanski redovnik bio i ostao znan kao vrsni filozofski i teološki pisac, zatim odličan prevoditelj, osobito s latinskog, filozofskih i teoloških spisa, među kojima se posebno ističu oni Tome Akvinskog, gorljivi zagovornik dijaloga, napose između kršćana i marksista, marni istražitelj i istinoljubivi vrednovatelj zavičajne mu, bačke kulturne i crkvene povijesti te vrli propovjednik. Pa ipak, stjecajem različitih, mahom nepovoljnih, društvenih okolnosti, njegovo djelo uvelike je ostalo nepoznato u gradu u kojem je rođen i proveo djetinjstvo, u Subotici kojoj se stalno vraćao i s kojom je bio duboko povezan sve do kraja svojega života. Isto vrijedi i za šire ovdašnje prostore – Vojvodinu i Srbiju.

Svjesni navedenoga, predstavnici triju institucija iz Subotice – Subotičke biskupije, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Otvorenoga sveučilišta – odlučili su učiniti napore da se navedeni nedostaci na neki način otklone. U tom smislu, smatrajući 10. obljetnicu smrti dobrim povodom, u njegovu su rodnom gradu od 14. do 16. prosinca 2012. organizirali međunarodni znanstveno-filozofski skup s naslovom „Misaona popudbina Tome Vereša“. Cilj je ovoga skupa bio da, s jedne strane, aktualizira noseće sastavnice njegova bitno raznovrsnoga djela, a s druge strane bila je to prilika da se u jednom kritičkom čitanju nanovo donesu prosudbe o relevantnosti i trajnim prinosima njegova mišljenja.

Od 21 izloženoga predavanja na skupu, u Zborniku je objavljeno 16 pristiglih radova na hrvatskom i srpskom jeziku, koje su podijeljene u četiri tematska bloka. Zbornik je obima 240 stranica i opremljen je standardnom znanstvenom aparaturom. Također, sadrži i sažetke radova te prijevode istih na neki od svjetskih jezika. Zbornik su recenzirali dr. sc. Hrvoje Jurić, dr. sc. Mario Bara i dr. sc. Branislava Filipovića. Zbornik je uredio Tomislav Žigmanov.
(ZKVH)

Podijeli ovaj članak
Skip to content