Živa zajednica za studeni

3 min čitanja

Iz tiska je izašao novi broj Žive zajednice za studeni, mjesečnika hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, u izdanju Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni.

Od događaja iz opće Crkve ističe se ona o nedavnom proglašenju sedmero novih svetaca. Tu su i vijesti iz domovinske Crkve, poglavito poruke hrvatskih ordinarija u povodu Godine vjere.
U novom broju se može iscrpnije čitati o Godišnjem pastoralnom skupu hrvatskih pastoralnih djelatnika iz Zapadne Europe o temi „Pravo na rad i nezaposlenost u suvremenim društvima”, održanom od 8. do 12. listopada u Tuhelju. Zapažena predavanja u toj su prigodi održali dr. Josip Grbac, dr. Jerko Valković, dr. Gordan Črpić, dr. Vladimir Dugalić i dr. Zoran Šućur.
U toj prigodi predstavljen je i zbornik s prošlogodišnjeg skupa održanog u Bad Honnefu kod Bonna o temi „Mediji i nova evangelizacija”, o kojem su govorili recenzenti dr. Vine Mihaljević i dr. Jerko Valković. Dr. Anton Tamarut nastavlja svoj teološki osvrt u rubrici Crkveno ozračje i odnosi ovoga puta pišući o Crkvi u obnovi.
Tu su i brojne vijesti iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, od kojih se izdvajaju one o proslavi 40. obljetnice postojanja i djelovanja Hrvatske katoličke misije Ravensburg i o pohodu porečkog i pulskog biskupa mons. Dražena Kutleše Hrvatskoj katoličkoj zajednici Ulm. Tu je i rubrika za najmlađe Dječji kutak, a također i rubrika za mlade Svijet mladih – Jugendwelt u kojoj se govori o knjizi Ivane Bodrožić „Hotel Zagorje”, koja je nedavno objavljena na njemačkom jeziku.
U prilogu na njemačkom jeziku delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina u svojoj Poruci piše o Godini vjere. „Nastojmo i mi u našim zajednicama i župama u Njemačkoj kroz dane Godine vjere jačati svoju vjeru, te tako biti primjer našim mladima. Svi zajedno otvorimo `vrata vjere`!“ U prilogu na njemačkom jeziku donosi se i veći dio govora nacionalnog ravnatelja za dušobrižništvo katolička drugih materinskih jezika Njemačke biskupske konferencije Stefana Schohea izgovorenog na pastoralnom skupu u Tuhelju.
Glavni urednik mjesečnika dr. Adolf Polegubić, kojemu je ovo 100. broj tijekom desetogodišnje službe glavnog urednika, u uvodniku ističe: „Nalazimo se u mjesecu studenome koji nas posebno povezuje s našim dragima koji su se preselili s ovoga svijeta. Mnogi su pokopani i u Njemačkoj. Vrijeme je to zahvalnog odnosa prema svima koji su ostavili traga u našim životima, našoj Crkvi i domovini, a koji više nisu među nama. Posebno se u studenome svake godine sjećamo svih hrvatskih žrtava, poglavito onih iz Domovinskog rata, žrtava Vukovara, Škabrnje i drugih hrvatskih mjesta.”

Tekst: Adolf Polegubić

Podijeli ovaj članak
Skip to content