Žene stvaraju otpornije, naprednije i bolje društvo

12 min čitanja

Croatian Women’s Network™ / Mreža hrvatskih žena sa sjedištem u Torontu šesti je put u Zagrebu, dodijelila 23 nagradeUtjecajne hrvatske žene” Hrvaticama iz deset zemalja te održala međunarodnu konferenciju   ”Napredak žena. Napredak ekonomije. Ostvari potencijal!” pod geslom ‘Njezina snaga‘.

Pomaka na području rodne ravnopravnosti ima, raste broj žena u politici i na rukovodećim položajima, žene gospodarski osnažuju, ali još je prisutan jaz u plaćama žena i muškaraca i žene nemaju jednake poslovne prilike i mogućnosti, upozorili su sudionici konferencije na panelima koji su održani prigodom samog otvorenja. Caroline Spivak, osnivačica Mreže hrvatskih žena koja okuplja 600 članica iz cijelog svijeta istaknula je da gospodarstvo raste što više žena radi jer žene su pilotkinje, inženjerke, nuklearne fizičarke, predsjednice država i uprava nekih tvrtki, ali istovremeno majke, sestre i čuvarice svojih obitelji.

  • Potrebno je motivirati žene, pa sam odlučila pokrenuti promjene i potaknuti žene da se odvaže na poslovne poduhvate te da za to budu nagrađene. Projekt već šest godina povezuje žene iz cijeloga svijeta, a sve one imaju zajedničko podrijetlo i to hrvatsko, rekla je Spivac te pozdravila brojne goste iz političkog i javnog života Hrvatske.

Konferencija i svečana dodjela nagrada održane su u pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika RH Zorana Milanovića, Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan RH, Hrvatske matice iseljenika, Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva turizma i Turističke zajednica grada Zagreba.

  • MVEP je iznosom od 200 tisuća eura podržao financiranje pet projekata u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Kosovu, Tanzaniji i Keniji za poticanje obrazovanja i zapošljavanja žena a projekt poput ovog dobar je vjetar u leđa svim ženama koje kreću ili se već bave poduzetništvom, zaključio je Grlić Radman.

Martina Ciglević, izaslanica predsjednika Zorana Milanovića, istaknula je da je Međunarodni dan žena “prigoda da se prisjetimo kako ravnopravnost spolova nije tek apstraktni pojam, već temeljno ljudsko pravo nužno kako bi naše društvo bilo otpornije, naprednije i bolje zamjenik ravnatelja HMI-ja, Ivan Tepeš zaključio kako je upravo Hrvatska matica iseljenika dobro mjesto i susretište za ovako vrijedne projekte koji ukazuju na bolju i budućnost i jačanje uloge žena. Državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas zahvalio je svim dobitnicama nagrada i Mreži hrvatskih žena na promicanju hrvatske izvrsnosti u svijetu.

  • One  su inspiracija i nadahnuće naraštajima koji dolaze, a Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske podupire projekte po kojima se prepoznajemo kao pripadnici hrvatskoga naroda, jezika, kulture, tradicije i identiteta i bit će vam vjeran partner u organizaciji svega što pridonosi povezivanju velike hrvatske globalne obitelji, rekao je Milas.

 

Paneli na temu gospodarskog osnaživanje žena

TX Konferenciju je obilježilo nekoliko zanimljivih radnih panela te inspirativnih govornika. Panel na temu ženskog poduzetništva vodila je Antonija Trupinić, magistra inženjerka aeronautike, pilotkinja HRZ-a, instruktorica letenja, uspješna poslovna žena, također jedna od dobitnica ove prestižene nagrade. Zanimljivo je bilo čuti kako se nakon  New Yorka, Amsterdama, Floride i Kalifornije, Amerikanka Sara Dyson, preselila u Split. Putem bloga ‘Expat in Croatia’ pomaže strancima u što boljoj prilagodbi hrvatskome društvu i zovu je stručnjakinjom za hrvatsku birokraciju. Svoju je ljubav prema Hrvatskoj, Sara pretvorila u uspješan posao. Poručila je da je za žene u  poduzetništvu važno da imaju zajednicu žena koja ih podržava. Jer žena ženi treba pružiti ruku i biti potpora, dodala je dr. sc.Cathy Gorn, direktorica organizacije ‘National History Day‘ i profesorica povijesti na prestižnom američkom Sveučilištu Maryland, College Park.

Posebno je dojmljivo bilo obraćanje najmlađe dobitnice nagrade ”Utjecajne Hrvatske žene” Dalie Alić iz Austrije, filmske producentice, menadžerice za komunikacije i vježbenice za međunarodne odnose koja je upozorila da žene diljem svijeta zaostaju u pogledu sudjelovanja u naprednijim vrstama pristupa digitalnoj ekonomiji: pristupu vještinama, mogućnostima za poduzetništvo i vodećim pozicijama. Također, podzastupljenost žena, posebno tamnoputih, u digitalnom i ICT sektoru raste s prelazom iz obrazovnog sustava na tržište rada. Na bitnoj smo prekretnici za kreiranje uključivo digitalnog svijeta, a upravo bi poticanje ženskog potencijala i drugih podzastupljenih skupina moglo biti ključno za ravnopravnije društvo, istaknula je Dalia.

Na temu – Ruralne Europljanke – snažne žene ruralnog prostora govorila je dobitnica ovogodišnje nagrade predsjednica Upravnog vijeća Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova selo mr.sc. Dijana Katica koja je utemeljila i nagradu Suncokret ruralnog turizma kojom potiče razvoj OPGova te proizvodnju i razvoj ruralnih krajeva. Ove je godine uz suradnju sa SDUHRH uključila i Hrvate izvan RH te pokazala važnost povezanosti s domovinom na svim poljima rada i djelovanja.

Jedan od panela koji je označio žene koje na poseban način čuvaju i njeguju hrvatsku baštinu te su u svom radu često povezane s Hrvatskom maticom iseljenika istaknuo je dobitnicu Katarinu Čeliković, v.d. ravnateljice Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, koja je rekla da je hrvatska zajednica u Srbiji status manjine dobila prije 20 godina. Tada je počela izgradnja hrvatskih institucija u toj zemlji i obrazovanje na hrvatskome jeziku, očuvanje kulture, kulturnog identiteta, ali i pravo na informiranje i pravo na uporabu hrvatskoga jezika. Nedavno su pokrenuli projekt ”Godine novog preporoda” s ciljem očuvanja hrvatskog identiteta i kulturnog sjećanja u vremenu u kojemu se niječe bunjevačka ikavica kao hrvatski jezik.

Posebno su zanimljive i dobitnice povezane znanjem, upornošću i empatijom za potrebite – četiri profesorice i nositeljice nagrada utjecajne hrvatske žene, Ivana DobrotićOlja Družić LjubotinaMarijana Kletečki Radović Antonija Petričušić sa Studijskog centra socijalnog rada i Pravnog fakulteta u Zagrebu.  MHŽ nagradila ih je za uspješno provedenu inicijativu ‘Pravo svakog djeteta na školski obrok‘, koju je usvojila hrvatska Vlada. Zagovaraju promjenu politika koje se bave prehranom djece u školama i bave se problemima dječjeg siromaštva, javnih politika, ljudskim i dječjim pravima. Neizmjerno su ponosne što  je struka dobila priliku predložiti mjeru koja je oživjela u praksi. ”Obrazovni sustav ključ je uspjeha našeg društva, a pitanja školske prehrane i siromaštva su neodvojiva. Ovo je prvi veliki korak u njihovom rješavanju!”, poručile su u radnom dijelu konferencije koju se obilježili ovi inspirativni paneli te ukazali na važnost daljini rad nagrađenih žena a među njima zasigurno i inspirativnu mr. sc. Jadranka Luketa-Marković.

  • Doživljavam ovu nagradu kao priznanje za svoje životno djelo”, rekla je Luketa-Marković, pčelarska majstorica i apiterapeut, predavačica i mentorica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, koja je nagrađena za inkluziju i integraciju osoba s invaliditetom.

 

Promocija u Hrvatskoj matici iseljenika

Dobitnica nagrade Utjecajne hrvatske žene – Lidija Kovařίk, direktorica Muzeja iluzijske umjetnosti iz Praga, pravnica, književnica i životna trenerica predstavila je knjigu ‘’Živimo život svojih snova’ u dvorani Hrvatske matice iseljenika.

‘- Knjiga je nastala kao rezultat moje velike ljubavi prema psihologiji, želji da pomognem ljudima i strasti za pisanjem. To je priručnik koji je bogat primjerima iz svakodnevnog života kako bismo tu teoriju objasnili, nadahnuli i motivirali svakog čitatelja i poručili da je uz malo korekcije u životu apsolutno sve moguće – istaknula je Lidija prigodom promocije koju je sjajno i poučno vodila Vedrana Likan, hrvatska poduzetnica, liderica i mentorica. Kroz bogato životno iskustvo poslala je poruku da kroz čitanje ove knjige probamo živjeti život svojih snova. Nakon promocije u galerijskom prostoru HMI-ja izloženi su likovni radovi Karen Oremuš, dobitnice ove nagrade za 2016 godinu. Karen je Kanađanka hrvatskih korijena i izlagala je diljem svijeta a sada radi kao dekanica na Winthrop University SAD.

 

Svečana dodjela nagrada u Westinu

Šesta po redu svečana dodjela nagrada okupila je u Hotelu Westin dobitnice, njihove obitelji i prijatelje, članove žirija ali i predstavnike političkih institucija u Hrvatskoj redom koji se bave suradnjom sa Hrvatima izvan RH. Žiriju je ove godine bilo iznimno teško jer je u nominaciji bilo oko 170 predloženih žena koje su svojim životopisima i postignućima bilo gotovo jednako dobre.

  • Definitivno su odlučivale nijanse koje pokazuju koliki značaj ima ova dodjela nagrada koja je kroz vrijeme prerasla u čini se jedno od najsnažnijih umrežavanja žena u svijetu. Kako je naglasak na ženama hrvatskog podrijetla, s ponosom smo izabrali njih 23 najboljih među najboljima, liderice u svim područjima i spremne uvijek pomoći u bilo kojoj situaciji. Razvoj i napredak obilježava svaku od njih, istaknula je Ivana Rora, članica ovogodišnjeg žirija za izbor nagrade ”Utjecajne hrvatske žene” u organizaciji Croatian Women’s Network™/Mreža hrvatskih žena.

Svečanoj dodjeli pridružili su se glazbenim programom članovi FA Sveta Jana a kroz program je vodio Robert Kurbaša uz uvijek nasmijanu Caroline Spivac, ženu neiscrpne energije koja ovaj projekt nosi u srcu i radi onako kao to rade Hrvati koji žive izvan domovine. Ljubavlju i željom da pomognu, umreže, povežu i čuvaju tradiciju i bogatu hrvatsku baštinu.

Upravo kako je pri uručivanju nagrada nadodao Mijo Marić, ravnatelj HMI-ja izrazivši veliko zadovoljstvo što je i ove godine Matica pokrovitelj nad ovom međunarodnom konferencijom, koja pridonosi jačanju položaja i utjecaja žena u Hrvatskoj i u svijetu.

  • Čestitamo dobitnicama nagrada Utjecajne hrvatske žene i Buduće liderice 2023. godine. Vi ste naše veleposlanice u svijetu i svojim pozitivnim primjerom utječete na društvene promjene i promičete politička, ekonomska i društvena prava žena. Hvala vam i što njegujete svoje hrvatsko porijeklo i što povezujete Hrvate izvan domovine s Hrvatskom, čime jačate naš zajednički hrvatski kulturni krug, naglasio je Marić prigodom uručenja nagrada u Westinu.

Ovogodišnje 23 dobitnice prestižnih nagrada ”Utjecajne hrvatske žene” dolaze  iz  Argentine, Austrije, Čilea, Češke, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Perua, Sjedinjenih Američkih Država i Srbije.

Tekst: Ivana Perkovac
Foto: Croatian Women’s Network™/Mreža hrvatskih žena

The gallery was not found!

Podijeli ovaj članak
Skip to content