‘Zemljak’ će se na turneji susresti s brojnim Hrvatima u iseljeništvu

4 min čitanja
Mijo Marić, Lucija Starčević, Peter Pecotić i australski veleposlanik u Hrvatskoj, NJ.E. Richard Rodgers

U Hrvatskoj matici iseljenika, 21. svibnja započela je promotivna turneja dokumentarnog filma “Zemljak” (Countryman) australskog dvojca hrvatskih korijena Petera Pecotića i Josepha Williamsa (Orlovića).

Napisala: Jelena Badovinac Dimitrijević

U suorganizaciji HMI-ja i hrvatskih zajednica u iseljeništvu film će nastaviti prikazivanja u Vukovaru, Vinkovcima, Subotici, Pećuhu, Budimpešti, Čapljini i Puli.

“Zemljak” je priča o putovanju sjevernom Australijom dugom 10 000 kilometara u kojem je redatelj filma i jedan od koproducenata Peter Pecotić, u vrijeme COVID ograničenja 2020-te godine kada se nije moglo putovati izvan Australije, odlučio proputovati put od Sydneya do Cairnsa koji je njegov pokojni otac prošao 1958. godine, kako bi posjetio potomke doseljenika s očevog rodnog otoka Korčule, koji su na sjeveru države Queensland sjekli šećernu trsku.

Prateći korake svog pokojnog oca, Petar Pecotić snimio je jedinstven dokumentarac o putovanju sjevernom Australijom na kojem je upoznao umjetnika iz naroda Warumunga čiji je otac također bio hrvatski useljenik. Njihovo prijateljstvo kao i spoznaja da dijele neraskidivu vezu prema zemlji svojih predaka okosnica su dokumentarnog filma Countryman.

-Naš je film započeo kao etnografska odiseja po Australiji, istražujući utjecaje hrvatske baštine na australski identitet, ali, kao što ćete uskoro vidjeti, nakon susreta s Josephom  priča je krenula svojim putem. Australija bilježi povijest prvih naroda punih 60 000 godina kontinuirane kulture i civilizacije, također Australija ima povijest kaznene kolonije, ali i povijest slobodnih doseljenika i migracija. To je prilično nevjerojatna mješavina, ali vjerujem da danas živimo u vrlo uspješnom i skladnom društvu. Nadamo se da naš film odražava  koliko smo zahvalni što smo Australci hrvatskog podrijetla, odnosno multikulturu koju uspješno živimo – kazao je Pecotić u pozdravnom govoru te dodao kako bez kulture, jezika i tradicije narod gubi svoj identitet.

– Upravo ste vi u Hrvatskoj matici iseljenika ono što bismo u Australiji nazvali “čuvari kulture“.  Za Josepha Williamsa i mene iznimno je značajno što ste naše životne priče, nas dvoje “Zemljaka” uključili u svoj golemi i lijepi mozaik hrvatskih priča iz cijeloga svijeta i hvala vam na tome – zaključio je Pecotić posebno se zahvalivši Hrvatskoj matici iseljenika, hrvatskim zajednicama u iseljeništvu i australskoj ambasadi koji podržavaju film, a napose i profesorici Jasni Novak Milić, ravnateljici Hrvatskih studija na Sveučilištu Macquarie u Sydneyu koja je  napravila hrvatske titlove za film i čiji su roditelji uveličali promociju u Matisu.

Ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić istaknuo je važnost ovog filma istaknuvši kako je dokumentarni film sjajna priča o iseljeništvu kroz dvoje ljudi, ali i kroz velike povijesne događaje koje su imali oba ova naroda što dodatno sjedinjuje Petra Pecotića i Josepha Williamsa (Orlovića) u filmu.

Film je premijerno prikazan prije godinu dana na Trećem hrvatskom festivalu u Sidneyu, a nakon toga uslijedila je mini turneja po gradovima u Australiji. Sredinom lipnja prošle godine prikazan je Zagrebu, u Dubrovniku i Lumbardi na otoku Korčuli, a u slijedećih dva tjedna slijede prikazivanja u suorganizaciji HMI-ja i hrvatskih zajednica u iseljeništvu u Pećuhu, Budimpešti, Vukovaru, Vinkovcima, Subotici, Čapljini i Puli. Promociju u Hrvatskom matici iseljenika uveličala je i Njegova Ekscelencija gospodin Richard Rogers, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Australije u Republici Hrvatskoj.

Podijeli ovaj članak
Skip to content