Zbornik – novi prilog znanstvenom proučavanju hrvatske političke emigracije

3 min čitanja

U nakladi Instituta za migracije i narodnosti iz Zagreba i Hrvatske matice iseljenika objavljen je zbornik radova „Tihomil Rađa – društveni kontekst hrvatske intelektualne liberalno-demokratske emigracije“. Zbornik je nastao na temelju izlaganja sa znanstveno-stručnog skupa „Život i djelo dr. Tihomila Rađe“ održanog u Sinju 2012.

U nakladi Instituta za migracije i narodnosti iz Zagreba i Hrvatske matice iseljenika objavljen je zbornik radova „Tihomil Rađa – društveni kontekst hrvatske intelektualne liberalno-demokratske emigracije“. Zbornik je nastao na temelju izlaganja sa znanstveno-stručnog skupa „Život i djelo dr. Tihomila Rađe“  koji je održan u Sinju u prosincu 2012. u organizaciji spomenutog Instituta i Grada Sinja.

Zbornik obuhvaća 18 radova o životu i djelovanju dr. Tihomila Rađe, odabranu bibliografiju njegovih radova, uvodnu riječ urednice izdanja Marine Perić Kaselj i predgovor Aleksandra Vukića. Autori priloga su Zlatko Šram, Jakov Žižić, Marina Perić Kaselj, Anđelko Vlašić, Tihomir Nuić, Gojko Borić, Nikica Mihaljević, Stjepan Šulek, Josip Kregar, Jakša Kušan, Vladimir Pavlinić, Branko Salaj, Mauricij Frka Petešić, Joško Kontić, Ivo Vlajčević i Josip Šentija. Recenzenti zbornika su dr.sc. Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i dr.sc. Stipan Tadić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.

Po riječima Berta Šalaja, u zborniku se neposredno tematizira emigrantsko djelovanje Tihomila Rađe, a posredno i djelovanje hrvatske političke emigracije. Pritom je ovaj zbornik izniman jer tematizira djelovanje čovjeka koji je svoj rad u hrvatskoj političkoj emigraciji nastojao utemeljiti na idealima liberalne demokracije, a ne političkog ekstremizma i radikalizma.

Ovaj zbornik predstavlja i prvijenac u znanstvenom proučavanju hrvatske političke emigracije. Ova tema je dosad uglavnom bila zaobilažena u znanstvenim istraživanjima, što je pogodovalo održavanju predrasuda i negativnih osjećaja o hrvatskoj političkoj emigraciji koje je stvorio komunistički režim u Jugoslaviji.

Tihomil Rađa je inače rođen u Sinju 1928. Zbog političkih razloga 1955. bježi iz komunističke Jugoslavije i djeluje u političkom egzilu u Švicarskoj sve do 1990. Nakon uspostave demokratske vlasti vraća se u Hrvatsku i angažira u promicanju demokratske svijesti i djelovanja. Preminuo je u Švicarskoj 2002., a svoje posljednje počivalište je pronašao u rodnom Sinju.
(www.ferata.hr)

Tekst: Jakov Žižić

Sjećanje na Tihomila Radju (1928. –2002.)
Što je Hrvatskoj Tihomil Radja?  
Dr. Tihomil Rađa

Podijeli ovaj članak
Skip to content