Završilo putovanje od Koljnofa do Mokrog Haja

1 min čitanja

Na povijesnom putovanju Po staza naših starih/Stazama naših starih Gradišćanci su prevalili oko 1.500 kilometara i obišli sedam država

Dvadesetak ljudi je deset dana slijedila tragove hrvatskih iseljenika u 16. stoljeću. Na povijesnom putovanju Po staza naših starih/Stazama naših starih Gradišćanci su prevalili oko 1.500 kilometara i obišli sedam država. U nedjelju, 16. srpnja putovanje su završili u Mokrom Haju u Slovačkoj, najsjevernijem mjestu kojeg su 1569. naselili Hrvati.

Putovanje su počeli 7. srpnja u Koljnofu pod vodstvom Franje Pajrića. Odande ih je vodio u frankopanski grad Bakar nedaleko Rijeke.

Put po nekadašnjim zrinsko-frankopanskim posjedima grupu je vodio 1.500 kilometrara kroz Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Mađarsku, Austriju, Slovačku i Češku. Sa sobom su imali čamac, koji je simbol za argonaute.

U okviru ovogodišnjeg putovanja karavana je gostovala u Kalištrofu i Bajngrobu.

Projekt „Po staza naših starih“ Franjo Pajrić inicirao je 2013. Praočevi današnjih Gradišćanskih Hrvata, smatra Pajrić, namjerno su se-iz raznih razloga – doselili na prostore današnje Mađarske, Austrije, Slovačke i Češke.

Putovanje namjeravaju priređivati još godina, kada će se slaviti 500. obljetnica doseljenja Gradišćanskih Hrvata.
(Hrvatska redakcija ORF-a)

 
Podijeli ovaj članak
Skip to content