Završili Božićni dani hrvatskih katolika u Ljubljana

3 min čitanja

Euharistijsko slavlje u franjevačkoj crkvi Marijina Navještenja na Tromostovlju u Ljubljani predvodio je vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić u koncelebraciji s ljubljanskim nadbiskupom i metropolitom Stanislavom Zoreom

Završna svečanost tridesetih Božićnih dana hrvatskih katolika u Ljubljani i Sloveniji održana je u nedjelju, 14. siječnja. Euharistijsko slavlje u franjevačkoj crkvi Marijina Navještenja na Tromostovlju u Ljubljani predvodio je vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić u koncelebraciji s ljubljanskim nadbiskupom i metropolitom Stanislavom Zoreom. U koncelebraciji bili su i apostolski nuncij u Sloveniji nadbiskup Juliusz Janusz, provincijal Slovenske franjevačke provincije Svetoga Križa fra Marjan Čuden, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman iz Splita, ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. dr. Tomislav Markić, voditelj HKM u Ljubljani fra Marko Prpa i još desetak svećenika. Uz brojne vjernike, misi je nazočila i izaslanica državnoga tajnika Središnje državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonka Milasa načelnica Sektora za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata izvan Republike Hrvatske Dubravka Severinski.
U riječi dobrodošlice kardinalu Puljiću, o. Prpa posebno je istaknuo kako je ovo drugi kardinalov pohod toj zajednici koju većinom čine upravo Hrvati katolici iz Bosne i Hercegovine. Prpa je na gostoprimstvu zahvalio mjesnoj, ljubljanskoj Crkvi, te pozdravljajući dvojicu franjevačkih provincijala, rekao: „Bez međusobnog razumijevanja tih dviju franjevačkih zajednica u duhu asiškoga siromaha, ovaj događaj ovdje ne bi bio moguć, barem ne u ovakvom tridesetogodišnjem nizu. Provincijali, vama i vašim redovničkim zajednicama hvala za činjenicu koja će ostati zapamćena u povijesti crkvenih odnosa naših dvaju susjednih naroda”. Spomenuo je i lazarista Antona Pusta i redovnice koje su zaslužne da se misa na hrvatskome jeziku počela u Ljubljani slaviti na Božić 1969. godine.
U znak zahvalnosti, vjernici su kardinalu Puljiću poklonili repliku misnice nastalu prekrajanjem kraljevskog plašta Stjepana Tomaševića.
Prije blagoslova, vjernicima se obratio i nadbiskup Zore te zahvalio hrvatskim vjernicima da tolike godine, kako sebi, tako i slovenskim kršćanima i svima drugima poručuju da Gospodin stanuje tamo gdje su dvojica ili trojica okupljeni u Njegovo ime.
Euharistijsko slavlje animirao je orkestar Tamburaškog društva „Gaj” iz Zagreba i Vokalni ansambl Marije Pomoćnice iz Zagreba koji su nakon mise održali koncert.
(IKA)

Podijeli ovaj članak
Skip to content