Završeni 6. Dani janjevačke riječi

2 min čitanja

Udruga Janjevo Zagreb organizator je i ove svibanjske smotre, koja se svake godine upriličuje u jednom od mjesta: Kistanjama, Janjevu i Zagrebu. Cilj je bio obilježavanje 712. obljetnice prvog spomena Janjeva te opstojnosti Hrvata na Kosovu

Mladi Janjevci kulturom i umjetnošću nastoje očuvati sedamstoljetni identitet: baveći se očuvanjem kulturno-povijesne baštine, tradicije, govora i običaja janjevačke zajednice. Udruga Janjevo Zagreb organizator je i ove već 6. po redu smotre pod nazivom „Dani janjevačke riječi”, koja se od 1. do 3. svibnja održala u Janjevu.
Zanimljivost ove manifestacije je što se svake godine upriličuje u jednom od mjesta: Kistanjama, Janjevu i Zagrebu, u kojima živi veliki broj stanovnika podrijetlom iz Janjeva na Kosovu. Cilj ove smotre je obilježavanje 712. obljetnice prvog spomena Janjeva te opstojnosti Hrvata na Kosovu.
Ove godine sudjelovalo je stotinjak djece iz osnovnih i srednjih škola iz Janjeva, Kistanja i Zagreba. Uoči otvaranja manifestacije, mladi su prvoga dana susreta pohodili marijansko svetište Gospe Letničke u 80 km udaljenoj Letnici. Na svečanom otvaranju nazočnima se pozdravnim govorom obratio Josip Ancić, predsjednik Udruge Janjevo Zagreb, potom veleposlanik RH na Kosovu Zoran Vodopija, kao i domaćin smotre, župnik u Janjevu don Matej Palić. Prve večeri izvedeno je nekoliko predstava na janjevačkom narječju koje su izveli mladi izvođači iz Janjeva i Kistanja.
U subotu, 2. svibnja sudionike primio je kosovski biskup Dodë Gjergji. U nastavku druge večeri mladi su ponudili bogati program od nekoliko predstava i recitala na janjevačkom narječju. U nedjelju su svi izvođači sudjelovali na pučkoj misi u župnoj crkvi Sv. Nikole u Janjevu, a neki su glazbeno i obogatili liturgiju. Družeći se međusobno, mladi su nastupili i 3. večer.
Udruga Janjevo Zagreb u suradnji sa širom janjevačkom zajednicom izdaje godišnjak „Zvono“, stipendira janjevačke studente, izradila je dva izdanja monografije „Janjevo – 7 stoljeća opstojnosti Hrvata na Kosovu“, organizira znanstveno-istraživačke skupove te malonogometne turnire.
(Laudato.hr)

  
Podijeli ovaj članak
Skip to content