Zagrepčanke osvajaju svijet!

3 min čitanja
Josipa Majić i Ana Burica

Plišani medvjedić iz Hrvatske senzacija CES-a

Igračka Teddy The Guardian prati dječje vitalne znakove pomoću senzora – otkucaje srca, tlak, temperaturu; ugledni urednik Tim Stevens s portala Cnet proglasio je naš proizvod najzanimljivijim na najvećem sajmu potrošačke elektronike, CES-u u Las Vegasu

Nakon što je Europska komisija lani njihovu aplikaciju IDerma proglasila jednim od 10 najboljih hrvatskih projekata čime su nas predstavili uoči ulaska u EU, mlade inovatorice i poduzetnice, Zagrepčanke Josipa Majić i Ana Burica, osvajaju svijet drugom inovacijom – plišanim medvjedićem Teddy the Guardian.

Riječ je o medvjediću namijenjenom bolesnoj djeci jer pametna igračka prati dječje vitalne znakove pomoću senzora i zbog toga ju je odlično smjestiti u bolnicu jer mjeri otkucaje srca, tlak, saturaciju kisikom, temperaturu… Predstavljen je prije desetak dana na sajmu potrošačke elektronike International CES u Las Vegasu.

Ideja iz zdravstva 
– Medicinske sestre se i inače služe medvjedićima kako bi umirile djecu prije nego što počne pregled jer su bolnice oduvijek stresno mjesto za najmlađe. I tako smo pomislile, kako možemo sve informacije iskoristiti kako bi koncept funkcionirao, rekla je Josipa Majić glavnom komentatoru najvećeg tech portala Cneta Timu Stevensu koji je upravo ovaj hrvatski proizvod proglasio najzanimljivijim na sajmu.
Medvjedić Teddy funkcionira tako da mu se na nekoliko sekundi stisne desna šapa, a aplikacija koju su osmislile djevojke odmah šalje podatke o zdravstvenom stanju na pametni telefon ili gadget. Sva učitanja su povezana s korisničkim profilom pa je tako posve jednostavno pratiti prijašnje podatke pacijenta. Elektronički dijelovi medvjedića zaštićeni su silikonom kako djeca ne bi bila u kontaktu s elektronikom, ali i zbog pranja jer je nužno da se igračka može lako dezinficirati.

Odlična prodaja
Cijena medvjedića koji već ima odobrenje američke Food and drug agency je oko 230 američkih dolara. Dosad su prodale 2800 komada. Osim individualnog uspjeha dviju mladih inovatorica, Teddy the Guardian je ujedno i veliki domaći uspjeh jer je Hrvatska prvi put u povijesti imala prisutne izlagače na ovako uglednom sajmu koji se prvi put održao 1967. godine u New Yorku.

Startup Teddy the Guardian u Las Vegasu predstavljen je u sklopu Eureka Parka, najbrže rastućeg segmenta sajma gdje tvrtke u nastajanju iz cijelog svijeta predstavljaju svoje inovacije.
(Jana Peršić/VLM, Tanja Ivančić Belošević)

Podijeli ovaj članak
Skip to content