Zagrepčanin na Plavoj sofi u Frankfurtu

3 min čitanja

Miroslav Nemec u Njemačkoj je poznata televizijska zvijezda koja već dva i pol desetljeća glumi policijskog inspektora Ivu Batića u popularnoj seriji bavarske televizije “Mjesto zločina” ili “Tatort”. Sada je Nemec napisao prvi krimić nazvan “Mrtvi iz Falkneralma – moj prvi slučaj”. U Miro Nemec bendu Miroslav pjeva i svira gitaru i klavir, ali glazbena karijera mu je u sjeni one glumačke

U sjeni brojnih i polemičnih tekstova o mladim piscima koji će Hrvatsku zastupati na najvećem svjetskom sajmu knjiga u Frankfurtu, ostala je činjenica da će jedan Zagrepčanin ove godine nastupiti na čuvenoj frankfurtskoj Plavoj sofi. Riječ je o poznatom njemačkom glumcu hrvatskog porijekla Miroslavu Nemecu koji je netom objavio svoj prvi kriminalistički roman koji je u Njemačkoj dobio veliki publicitet.

Nemec, koji je rođen 1954. u Zagrebu, u Njemačkoj je poznata televizijska zvijezda koja već dva i pol desetljeća glumi policijskog inspektora Ivu Batića u popularnoj seriji bavarske televizije “Mjesto zločina” ili “Tatort”. Sada je Nemec napisao prvi krimić nazvan “Mrtvi iz Falkneralma – moj prvi slučaj”, što može značiti da će nakon prvog uslijediti i novi slučajevi. Radnju romana smjestio je u Alpe, a kritičari su već ocijenili da je riječ o dopadljivom kriminalističkom romanu koji podsjeća na krimiće iz pedesetih godina prošlog stoljeća.

Prije četiri godine Miroslav Nemec objavio je i autobiografiju “Miroslav Jugoslav”, koja nažalost nije prevedena na hrvatski, a u kojoj se bavi i svojim zagrebačkim djetinjstvom. Iz Zagreba u dvanaestoj godini nije otišao svojom voljom, nego voljom razvedenih roditelja koji su mu željeli bolji život i poslali ga rođacima u Njemačku. Nemec je i glazbenik, sebe doživljava kao starog rokera. Svojedobno je čak studirao klavir na prestižnom salzburškom Mozarteumu, a tek je potom upisao studij glume u Zürichu, što je presudno utjecalo na njegov život. Sada ima svoj bend koji je nazvao Miro Nemec bend, a još kao petnaestogodišnji školarac bio je frontmen grupe nazvane “Asphyxia”. U Miro Nemec bendu Miroslav pjeva i svira gitaru i klavir, ali glazbena karijera mu je u sjeni one glumačke. Svoje glumačke početke Nemec je imao na kazališnim daskama, pa je tako glumio u kazalištima Kölna, Essena i Frankfurta, ali i u najuglednijim kazališnim kućama Münchena. No, proslavile su ga i obilježile baš uloge na TV ekranima.

Prošle je godine tako Nemec snimao i novu kriminalističku televizijsku seriju nazvanu “Smrt jedne legende”, koja se upravo prikazuje u Njemačkoj, a bavi se i nogometom. Serija je djelomično snimana i u pitoresknom Splitu, a zbog svoje tematike i na Poljudu. U toj mu je seriji glavni partner još jedan njemački glumac hrvatskih korijena Stipe Erceg.

Iako voli rodni Zagreb, Nemec rijetko dolazi u Hrvatsku, eventualno tek na ljetni odmor na Krk ili u Istru. Možda je vrijeme da neku ulogu Nemec snimi i u hrvatskom filmu ili televiziji
(Večernji.hr)

Podijeli ovaj članak
Skip to content