Zagrebački solisti oduševili publiku u švicarskom Bad Ragazu

2 min čitanja

Već četvrtu godinu za redom Zagrebački solisti nastupaju na poznatom Festivalu klasične glazbe“Next Generation” koji se od 7. do 14. veljače 2014. održava u mondenom švicarskom turističkom odredištuBad Ragaz.

Festival promiče mlade glazbene talente iz cijelog svijeta. Uz Zagrebačke soliste i orkestar Kneževine Liechtenstein na otvorenju ove višednevne glazbene manifestacije nastupili su solisti na klaviru, violini i violi Niu Niu, Ye-Eun Choi i Vladimir Babeshko te Kian Soltani na violončelu.
Taj maestralni austrijski violončelist perzijskog podrijetla poznat je već zagrebačkoj publici. Nastupao je nedavno u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski sa Zagrebačkom filharmonijom, a pobjednik je i Petog violončelistickog natjecanja održanog u Zagrebu.
Na Festivalu mladih virtuoza u Bad Ragazu predstavit će se 39 glazbenika iz 23 zemalja od kojih se mnogi školuju na Muzičkoj akademiji u maloj Kneževini Liechtenstein. Rasadnik je to mladih umjetnika. Trenutno se tamo školuje oko stotinu glazbenika medu kojima i desetak Hrvata, ističe umjetnički ravnatelj Festivala “Next generation” i uporni promotor naših glazbenika Dražen Domjanić. Nažalost ove godine na Festivalu, kaže, nema mladih hrvatskih umjetnika. Bilo ih je lani, no na muzičkoj akademiji njihovo školovanje i stipendije financijski podupire Zaklada Anne Sophie Mutter, što je izuzetno važno za iskorak naših glazbenika na svjetsku međunarodnu scenu, kazao je Dražen Domjanić. Ponosan je i na pojedine hrvatske profesore koji gostuju na Muzičkoj akademiji u Liechtensteinu.
Svečani koncert povodom otvorenja Festivala okupio je mnogobrojne ljubitelje klasične glazbe iz sjeveroistočnog dijela Švicarske i Kneževine Liechtenstein, a nazočan je bio i hrvatski veleposlanik akreditiran u tim zemljamaAleksandar Heina. Na programu su bila djela Wolfgang Amadeus Mozarta te Mađarska rapsodija za violončelo i orkestar Davida Poppera. Na ovogodišnjem Festivalu održat će se 17 koncerata, a za gostovanje Zagrebačkih solista, doznajemo, zainteresirali su se i organizatori sličnog glazbenog festivala iz Njemačke.

Tekst: Zvjezdana Heina; fotografija: Nikolaj Lund & Next Generation

Više slika

Podijeli ovaj članak
Skip to content